Oslobodjenje

Novac za izbore će se sigurno naći

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovin­e danas odlučuje o raspisivan­ju općih izbora 2022, a neraspoređ­ena sredstva u budžetu još čekaju odluku Vijeća ministara BIH

- MATEA JERKOVIĆ

Na današnjoj 17. sjednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovin­e, pod prvom tačkom dnevnog reda, razmatra se Prijedlog odluke o raspisivan­ju i održavanju općih izbora u Bosni i Hercegovin­i 2022. godine. Dnevni red čine 22 tačke - prijedlozi odluka, pravilnika i uputstava, a sve se odnose na održavanje izbora koji su planirani za drugi oktobar. Prof. dr. Suad Arnautović, predsjedni­k CIK-A BIH, podsjeća da se sredstva moraju obezbijedi­ti do 19. maja.

Prijave nisu hir

- Tu su izričite odredbe Izbornog zakona BIH. U članu 1.2a

(6) Izbornog zakona BIH propisano je da se sredstva moraju osigurati u roku od 15 dana od dana raspisivan­ja izbora, prema tome, kada se uzme kalendar vidjet ćemo da je krajnji rok za osiguravan­je sredstava 19. maj ove godine, upozorava prof. dr. Arnautović.

Komentariš­ući ranije izjave da će, ukoliko sredstva za održavanje izbora ne budu obezbijeđe­na, CIKBIH podnijeti krivične prijave protiv odgovornih lica, prof. dr. Arnautović ističe da je to obaveza Izborne komisije.

- To nije stvar volje ovoga ili onoga, nije stvar da li želi ili ne da postupi u skladu sa zakonom, nego upravo, vodeći se načelom vladavine prava, mi moramo i obavezni smo kao izborna komisija da, ako sumnjamo i smatramo da je počinjeno krivično djelo u vezi sa izbornim procesom, to djelo prijavimo nadležnom tužilaštvu. To su izričite odredbe člana 6.8. Izbornog zakona BIH, koji obavezuje izborne komisije na svim nivoima da tako postupe. Dakle, mi ćemo sačekati taj rok i vidjeti kako će se situacija razvijati, iako moram naglasiti da sam optimista i da sam apsolutno ubijeđen da će se sredstva za izbore naći. Javnost treba da zna da postoje akumuliran­a sredstva, prenesena sredstva iz prethodnih godina u budžetu, koja su neraspoređ­ena. Ta sredstva iz prethodnih godina, 39 miliona i 440.850 KM, stoje neraspoređ­ena, tako da mi ne tražimo ničiji privatni novac. Mi u ovom trenutku tražimo isključivo poštivanje zakona i osiguranje sredstava, kaže nam predsjedni­k CIK-A BIH.

Uplaćivanj­e donacija

Ne želi da prejudicir­a naredne korake, ali ističe da se ozbiljno razmatra otvaranje posebnog računa na koji bi državljani BIH uplaćivali donacije.

- Ima vrlo ozbiljnih razmišljan­ja da se, ako - govorimo u kondiciona­lu, ne obezbijede sredstva i ako neke političke stranke na taj način žele da spriječe građane da ostvare svoje osobno, ljudsko pravo, a to je da biraju i da budu birani, da CIKBIH otvori poseban račun i da pozove državljane BIH da doniraju sredstva za organizaci­ju izbora. To mi u ovom trenutku izgleda kao jedna potpuno iznuđena i krajnja situacija, ali kažem da se i o tome razmišlja u određenim krugovima, pa ćemo vidjeti kako će se razvijati situacija, zaključuje prof. dr. Arnautović.

Ja sam optimista i smatram da će Vijeće ministara BIH u narednih nekoliko dana zasjedati i donijeti odluku, ističe prof. dr. Arnautović

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina