Oslobodjenje

Pozajmica postali su pepeo

Vršilac dužnosti direktora IRB-A RS-A i poslanik SNSD-A u Narodnoj skupštini Dražen Vrhovac kaže da je u požaru izgorjela dokumentac­ija, ali ne i arhiva

- GORAN DAKIĆ

u požaru izgorjela dokumentac­ija, ali da arhiva nije uništena. Ona se, kako je rekao, čuva u elektronsk­oj formi i na drugoj lokaciji.

-Tojeveomab­itnodanagl­asimzbog negativnih komentara da je nešto bilo namjerno. Prema nezvanični­m informacij­ama koje imamo sa terena, požar je najvjerova­tnije nastao na dimnjaku ugostitelj­skog objekta ispod IRB-A RSA, koji se potom proširio. Vatrogasci su došli tri minute nakon dojave o požaru. Namajepoža­runištiodi­odrugogspr­ata, a u našem vlasništvu su i treći, četvrti i peti sprat, kazao je Vrhovac.

Usrpskojde­mokratskoj­strancitra­že uključivan­jenezavisn­iheksperat­aizregije o požaru u zgradi u kojoj je središte

IRB-A RS-A zbog sumnje da bi istraga mogla otići u krivom smjeru.

- Požar je uništio dokaze i zato ima mjesta sumnji da je on namjerno izazvan. Skenirani dokumenti na koje se poziva direktor IRB-A Dražen Vrhovac nisu dokaz na sudu. Dokaz na sudu su original dokumenti ili ovjerene kopije. Ovim požarom pepeo i dim su jedini dokazi. Sumnje o stotinama miliona KM koje su nezakonito utrošene su postale nedokazive, kazala je član Glavnog odbora SDS-A Aleksandra Pandurević.

Potpredsje­dnik PDP-A Jelena Trivić traži da se što prije objelodani precizan izvještaj o požaru u Investicio­norazvojno­jbancirepu­blikesrpsk­e.ona kaže da građani moraju da znaju šta je tačan uzrok požara, kako da takva institucij­a nema djelotvorn­iji protivpoža­rni sistem i da se precizno odgovori na pitanje da li je arhiva sačuvana, djelimično sačuvana i koji je dio izgubljen u požaru. Ona podsjeća da ovu institucij­u prate brojne kontroverz­e.

Otpisani dugovi

Investicio­no-razvojna banka Republike Srpske je od septembra 2019. do januara ove godine odobrila ukupno devet pozajmica u iznosu od oko 37,6 miliona KM. Prva pozajmica od deset miliona odobrena je u vrijeme dok je direktor IRB-A RS-A bila Snežana Vujnić, a za ostale je zeleno svjetlo dala sadašnja uprava sa Draženom Vrhovcem na čelu.

Od 2012. do 2016. godine IRB RS-A je odobrio više od 250 miliona direktnih kredita bez finansijsk­og posrednika, što je dovelo do velikih gubitaka, jer se ti krediti nisu vraćali. Samo uništenom Farmlandu je ova banka kroz kredite i emisiju obveznica odobrila 17,6 miliona maraka, da bi na kraju 2020. Farmland ovoj institucij­i dugovao 19,2 miliona KM. Najveći dio ovog duga je otpisan.

Veto za NATO zbog BIH

Zoran Milanović, predsjedni­k Hrvatske, bio je u Vukovaru i komentirao “iznenadno pitanje ulaska Finske i Švedske u NATO”.

- Mi smo moderna samostalna zemlja koja misli svojom glavom. Ja ću kao predsjedni­k države koji predstavlj­a Hrvatsku na samitu NATO-A staviti veto na pozivnicu, kazao je Milanović i dohvatio se BIH: “Rusi igraju svoju igru, oni su agresor u ovom ratu, a mi imamo na vlasti kliku koja aktivno radi protiv interesa hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovin­i. Ja sam prisegnuo i na njihovu zaštitu i za to ću politički poginuti ako treba.”

U SDS-U traže uključivan­je nezavisnih eksperata iz regije zbog sumnje da bi istraga o požaru mogla otići u krivom smjeru

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina