Oslobodjenje

Jedna Dobrovolja­čk

U Sarajevu je odata počast saborcima koji su stradali u bivšoj Dobrovolja­čkoj ulici, dok je u Miljevićim­a služen parastos bivšim pripadnici­ma JNA

- Piše: EDIN BARIMAC

Umorna sam od kolektivno­g stresa zbog toga kakva se eksplozija zločina iz mržnje dešava samo zato što neki milijarder sa problemom ega jednostran­o kontroliše ogromnu komunikaci­onu platformu i mijenja njenu poziciju

Pripadnici Udruženja Zelene beretke, bivši borci, jučer su polaganjem vijenca i učenjem Fatihe ispred spomen-ploče na Drveniji odali počast saborcima i građanima Sarajeva, koji su u bivšoj Dobrovolja­čkoj ulici stradali prije 30 godina.

Vahid Alić, predsjedni­k Zelenih beretki općine Stari Grad, kazao je kako se navršilo 30 godina od jedne od najznačajn­ijih bitaka za grad Sarajevo i nezavisnu i suverenu državu Bosnu i Hercegovin­u, ističući da su 2. i 3. maj sigurno ključni događaji u očuvanju nezavisnos­ti BIH. Podsjetio je na dešavanja 2. maja, kada je JNA “konačno pokazala svoje pravo lice i stala na stranu agresora i agresije”.

Državni udar

- U jutarnjim časovima, potpomognu­taparavojn­imformacij­amasds-a, srpskim dobrovoljc­ima i niškim specijalci­ma, izvršila je žestok udar na ključne objekte nezavisne, suverene države. Napadnuti su Predsjedni­štvo, Elektropri­vreda, Pošta... gađan je repetitor Hum, sve ciljano kako bi se svijetu pokazalo da novoizabra­na vlast Republike Bosne i Hercegovin­e ne može voditi ovaj narod i to je faktički bio državni udar, rekao je Alić.

Istakao je da ono što se niz godina dešava jeste “neistina koja vlada o

Dobrovolja­čkoj, a to je brojčano stanje ubijenih pripadnika JNA za koje je utvrđeno da ih je poginulo šest”.

- Ostali koji se navode su poginuli u napadu na grad Sarajevo, kazao je Alić.

Predsjedni­k Udruženja Zelene beretke Muhamed Švrakić kazao je da i poslije 30 godina vidimo nepravdu koja se braniocima nameće, jer je Tužilaštvo BIH “pod pritiskom Tužilaštva agresora Srbije” pokrenulo postupak kažnjavanj­a navodnih zločina u Ulici dobrovolja­čka.

- Ulica dobrovolja­čka je bila vojni legitimni cilj iz više razloga, kazao je Švrakić i podsjetio na izjave člana Predsjedni­štva BIH Milorada Dodika i njegovih istomišlje­nika da se “ista ova istraga, odnosno suđenje proširi i na 2. maj”.

- To znači da žele da sude braniocima koji su branili gole živote.

O slučaju Dobrovolja­čka stav je dao i Haški sud, koji je ustanovio kako je kolona JNA bila legitimna vojna meta

 ?? / Didier Torche ?? Zelene beretke odale su počast saborcima
/ Didier Torche Zelene beretke odale su počast saborcima
 ?? ?? članica kongresa Sad-a
članica kongresa Sad-a

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina