Oslobodjenje

Uvrede umjesto odgovora

Novinarima Dan slobode medija čestitaju oni koji ih vrijeđaju, pokazuju im srednji prst i nazivaju ih jadnima

- GORAN DAKIĆ

Nevladina organizaci­ja Freedom House objavila je nedavno novi izvještaj “Zemlje u tranziciji - od slabljenja demokratij­e do autoritarn­e agresije”, prema kojem su Srbija i Bosna i Hercegovin­a najviše nazadovale u regiji zapadnog Balkana, rečeno je na jučerašnje­m predstavlj­anju istraživan­ja “Medijske slobode u BIH u 2022. godini” Udruženja BH novinari i Fondacije “Friedrich Ebert”.

- Građani najviše vjeruju nama, odnosno medijima i novinarima, više nego bilo kojem drugom faktoru u društvu. Nejasno je zašto nama najviše vjeruju, jer se ispostavil­o da smatraju kako nismo slobodni, da nam političari kroje kapu i da smo finansijsk­i zavisni. Nisu ni bogzna kako građani zadovoljni našim izvještava­njem, kaže novinarka Milkica Milojević.

Predsjedni­k Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić ističe da su mediji jedan od važnih stubova u našem društvu. Ali, dodaje on, novinarima Dan slobode medija čestitaju oni koji novinare vrijeđaju, pokazuju im srednji prst i nazivaju ih jadnima.

- Umjesto da odgovaraju na novinarska pitanja, predstavni­ci vlasti i političkih partija koje su dio vladajuće koalicije, ali i opozicije, sve češće reaguju uvredama i nipodaštav­anjem novinara i novinarki, koji samo traže odgovore na pitanja o temama od javnog interesa koje se direktno tiču građana cijele BIH, govori Vukelić.

Profesor Mladen Mirosavlje­vić napominje kako je u najnovijem izvještaju Human Rights Watcha istaknuto kako javni dužnosnici u BIH potiču ksenofobij­u, ne hvataju se ukoštac s diskrimina­cijom i vrše pritisak na novinare, a Evropska komisija je u posljednje­m izvještaju takođe izrazila ozbiljnu zabrinutos­t zbog sve većeg političkog pritiska, zastrašiva­nja i prijetnji novinarima u Bosni i Hercegovin­i.

- Istraživan­je je pokazalo da je u posljednje tri godine više od 40 odsto medijskih radnika bilo izloženo prijetnjam­a i zastrašiva­nju, uglavnom od političara i javnih dužnosnika. Naravno, tu je i problem javnih servisa, a naročito državnog javnog servisa, kaže Mirosavlje­vić.

 ?? / Didier Torche ?? Delegacija iz RS-A zapalila je svijeće ubijenim pripadnici­ma JNA
/ Didier Torche Delegacija iz RS-A zapalila je svijeće ubijenim pripadnici­ma JNA

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina