Oslobodjenje

A i dva sjećanja

-

Jednom zanavijek bi ovo trebalo da se prekine, rekao je Švrakić i zaključio da se ne smiju dešavati ovakva politička suđenja.

Sat kasnije nekoliko metara od mosta Drvenija delegacije iz RS-A, članovi porodica te preživjeli vojnici JNA koji su tog dana bili u Dobrovolja­čkoj položili su cvijeće i odali počast poginulim vojnicima JNA. Obilježava­nje stradanja vojnika JNA počelo je prethodno u Miljevićim­a, u Istočnom Sarajevu, parastosom u crkvi Svetog velikomuče­nika Georgija.

- Na današnji dan ovdje je u koloni ubijeno devet vojnika, 26 ranjeno, a 206 zarobljeno. Veći dio njih je zvjerski mučen. Napadi na JNA počeli su 20. aprila u naselju Hrasno, kada su ubijena dva pripadnika JNA u kafiću. Nakon toga, 22. aprila u Dobrinji uhvatili su osmoricu pripadnika JNA iz jednog transporte­ra i pobili u Velikom parku. Njihovi posmrtni ostaci nisu pronađeni niti je ko odgovarao. Ohrabruje činjenica da je nakon 30 godina podignuta optužnica protiv 11 lica, ali kako će se to odvijati, ostaje da se vidi, rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-A Duško Milunović.

Poslanik u NSRS-U Aleksandar Glavaš osvrnuo se i na mjere obezbjeđen­ja prilikom dolaska u bivšu Dobrovolja­čku.

- Kao rođeni Sarajlija moram da kažem da sam se osjećao kao Rus u Kijevu i kao Palestinac u Jerusalemu, kazao je Glavaš.

Među prisutnima je bio i Željko Pantelić, bivši pripadnik JNA, koji je svjedočio događajima iz Dobrovolja­čke u maju 1992. godine.

Pantelić je kazao da je optužnica za događaje u Dobrovolja­čkoj ulici, koju je krajem aprila podiglo Tužilaštvo BIH, “nakon 30 godina dobar put za poboljšanj­e odnosa u Sarajevu i Bosni i Hercegovin­i”.

- Što se tiče optužnice, mislim da je to odlična vijest za rodbinu ubijenih u ovoj ulici, ali je žalosno što sama optužnica nije obuhvatila sva ubistva od 20. aprila do 23. maja, kada se desilo posljednje ubistvo u Kasarni maršal Tito, rekao je Pantelić.

Nova optužnica

- Bio sam zarobljen kod Vojne biblioteke, maltretira­n. Ali evo, sinoć sam bio na Čaršiji na ćevapima, danas sam ovde. Voleo bih sutra da dođem sa svojom porodicom, da sednem bilo gde i ne razmišljam o prošlosti, već da idemo napred. Voleo bih da oni koji su odgovorni za zločine s bilo koje strane odgovaraju, da bi se ta istorija zatvorila i da nastavimo živeti normalno. Ali, to mnogo ne zavisi od nas i naših priča, već priče političara koji stalno zveckaju nečim i zavađaju ovu omladinu držeći je u stalnom strahu, kaže Srđan Lukić, bivši vojnik JNA.

O slučaju Dobrovolja­čka stav je dao i Haški sud, koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovolja­čkoj ulici bila legitimna vojna meta.

Tužilaštvo BIH 27. aprila ove godine podiglo je optužnicu protiv deset osoba zbog sumnje da su počinile ratne zločine nad pripadnici­ma JNA u ovoj ulici početkom maja 1992.

Mi nismo otišli ni na Pale ni u Beograd da ubijamo nekoga. Branili smo svoj prag i stajali ovdje, kaže Švrakić

 ?? ?? Sa skupa o medijskim slobodama u BIH
Sa skupa o medijskim slobodama u BIH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina