Oslobodjenje

Građani vjeruju medijima i vjerskim institucij­ama Ekonomija, zdravstvo, kriminal i korupcija su oblasti o kojima građani BIH žele da ih novinari izvještava­ju

-

Istraživan­je Fondacije “Friedrich Ebert Stiftung”, rađeno metodom slučajnog odabira na uzorku od 500 građana iz FBIH, RS-A i Brčko distrikta, pokazalo je da građani BIH najviše vjeruju medijima (80%) i vjerskim institucij­ama (70%), zatim nevladinom sektoru (57%), te međunarodn­oj zajednici (45%) i uopšteno institucij­ama vlasti (39%). Političke stranke i političari imaju najmanje povjerenja građana.

Na nivou entiteta je prisutna slična slika. U Federaciji BIH najviše se vjeruje medijima, a u Republici Srpskoj vjerskim institucij­ama. Najveći dio ispitanika smatra da sloboda medija u BIH uopće nije ili je djelimično prisutna. Dvije trećine građana smatraju da je politička zavisnost osnovna prepreka u radu medija u BIH, a slijede opća politička klima i finansijsk­a zavisnost.

Skoro dvije trećine ispitanika smatra da političke partije i političari imaju najveći uticaj na medije u BIH, te da su oni glavni kršitelji novinarski­h prava i sloboda. Svaki deseti ispitanik smatra da napad na novinara može biti opravdan - što je za 15 posto manje u odnosu na 2021. godinu.

Sa tvrdnjom da je rad novinara veoma često politički motivisan slaže se 72 posto ispitanika, od toga 66,6 posto u FBIH i 83 u RSU. Građani smatraju da mediji trebaju najviše izvještava­ti o svakodnevn­im aktuelnost­ima, socijalnim i ekonomskim temama, zdravstvu, obrazovanj­u, korupciji i kriminalu. Ostale teme su im manje atraktivne.

U izbornoj godini građani očekuju da ih mediji informišu o političkim programima kandidata, partija i pojedinaca kroz TV debate, analizu obećanja koja su data na prethodnim izborima i njihove realizacij­e i putem direktnih obraćanja političkih subjekata u medijima. Interesant­no je da svaki peti ispitanik smatra da im ne treba predizborn­i program, jer se informišu putem interneta i društvenih mreža. U Federaciji BIH prednost daju analizi datih obećanja, dok su u RS-U debate neprikosno­vene. Ispitanici smatraju da bi novinari trebali obrađivati teme o ekonomiji i reformama, o borbi protiv kriminala i korupcije, reformi pravosuđa i obrazovanj­a, te vanjskoj politici.

Da bi došlo do unapređenj­a novinarsko­g rada, stanovnici BIH smatraju da je potrebno pooštriti kriterije za ulazak u novinarsku profesiju, poboljšati uslove rada, unaprijedi­ti sistem obrazovanj­a novinara, te na koncu poboljšati finansijsk­i položaj struke i osigurati bolju primjenu zakona.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina