Oslobodjenje

Sjećanje na najbolj

Naša časna borba za odbranu BIH od agresije je velika poruka za sve i u zemlji i cijelom svijetu, kazao je Šefik Džaferović na Kovačima

- Piše: ALMIR BIČAKČIĆ

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća i vijenaca na Šehidskom mezarju Kovači jučer su brojne delegacije, kao i građani Sarajeva obilježili Dan šehida. Nakon intoniranj­a himne BIH, cvijeće je najprije položio predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH Šefik Džaferović, potom predsjedni­k SDA i zamjenik predsjedav­ajućeg Doma naroda PSBIH Bakir Izetbegovi­ć, ministar odbrane BIH Sifet Podžić, imami i predstavni­ci Islamske zajednice u BIH s reisu-lulemom Huseinom ef. Kavazoviće­m na čelu, generali Oružanih snaga BIH, predstavni­ci kantonalni­h i opštinskih struktura, kao i mnogi drugi. Cvijeće je položeno i na centralnom platou, kao i na mezaru prvog predsjedni­ka Predsjedni­štva RBIH Alije Izetbegovi­ća, gdje je proučen Jasin, kao i dova za sve šehide.

Džaferović je kazao da šehidi najbolji sinovi BIH nikada neće biti zaboravlje­ni,”jer su dali živote za državu i slobodu koju danas uživamo u BIH”.

Dva duga

- Uvijek ćemo se sjećati i odavati poštovanje onima koji su dali živote za BIH, jer oni koji se ne sjećaju rizikuju zaborav, a zaborav opet rizikuje da se zlo ponovi. Ova zemlja je uvijek imala sinove i kćeri patriote koji su bili spremni da je brane. Imala je 1992. i imaće uvijek, jer je to činjenica i poruka za sve one koji imaju drugačije namjere prema BIH. Bosna i Hercegovin­a će se braniti i odbraniti, poručio je Džaferović.

Naglasio je važnost rada Haškog krivičnog tribunala i Međunarodn­og suda pravde.

- Prvi put u historiji, oni koji su najodgovor­niji za agresiju na BIH, za genocid i masovne zločine, odgovarali su pred Haškim krivičnim tribunalom, a Srbija je proglašena odgovornom za nesprečava­nje genocida pred Međunarodn­im sudom pravde u Haagu. To su činjenice koje su važne za ukupnu budućnost BIH. Svako onaj ko misli da atakuje na BIH, naići će na žestok otpor nas koji smo spremni da branimo BIH i završit će kao i oni iz ‘92, na Haškom tribunalu i smetljištu historije, rekao je Džaferović.

Izetbegovi­ć je istakao da je veoma važno sjećanje i odavanje počasti svim šehidima koji su položili živote za odbranu BIH.

- Da nije bilo ovih momaka čiji su nišani tu, pitanje je kako bi se završila odbrana Sarajeva i da li bi

 ?? ?? Seid Omerović: Sumnjamo da će se nešto promijenit­i na terenu
Seid Omerović: Sumnjamo da će se nešto promijenit­i na terenu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina