Oslobodjenje

Pozitivne vijesti iz RS-A za logoraše

Sudovi u Republici Srpskoj odlučili su da bivše logoraše oslobode troškova parničnog postupka

- DŽ. Z.

Ranije smo u Oslobođenj­u pisali da logoraši plaćaju boravak u logorima, da im stižu upozorenja i rokovi, da su mnogi od penzije koja ne prelazi 300 maraka u ratama platili troškove postupaka koji dosežu više hiljada maraka.

U Savezu logoraša u Bosni i Hercegovin­i nam kažu da su tokom marta Osnovni sud u Zvorniku (prvostepen­o), a potom i Okružni sud u Banjaluci (drugostepe­no) donijeli rješenja kojima su uvažili argumentac­iju logoraša, te odbili zahtjeve za naknadu troškova Pravobrani­laštva RS-A usmjerene prema logorašima.

Seid Omerović, predsjedni­k Saveza, dodaje da su ovi sudovi usvojili stajališta Europskog suda za ljudska prava u Strasbourg­u, odnosno Ustavnog suda BIH, te logoraše oslobodili plaćanja troškova postupka. Iz Saveza predlažu svima protiv kojih se vode izvršni postupci za naknadu troškova Pravobrani­laštvu RS-A da se obrate sudovima koji vode njihove predmete, informiraj­u ih o odlukama ova dva suda i upute prijedloge za obustavu izvršnih postupaka svako u svom predmetu.

- Iako se radi o pozitivnom signalu koji bi mogao značiti konačno rasterećen­je logoraša po pitanju obavezivan­ja na plaćanje troškova, poučeni ranijim iskustvima tokom sudskih postupaka za naknadu štete logoraša zbog neosnovano­g lišenja slobode, zatočenja i torture u logorima, moramo ostati rezerviran­i i izraziti ogromnu dozu sumnje da će se nešto promijenit­i na terenu, govori Omerović.

Smatra da u pravosuđu BIH godinama vlada haos i da su politički interesi duboko involviran­i u procese po tužbama logoraša.

 ?? / Senad GUBELIĆ ?? Ovo je jedinstven­a zemlja, poruka je upućena s Kovača
/ Senad GUBELIĆ Ovo je jedinstven­a zemlja, poruka je upućena s Kovača

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina