Oslobodjenje

E sinove BIH

- ALMIR BIČAKČIĆ

Naša obaveza je da pamtimo i da se sjećamo, a čini mi se da su rane iz godine u godinu sve teže, kaže Srebreniča­nka Kadefa Muhić

se Sarajevo odbranilo, odnosno da li bi se BIH odbranila. Imamo dva duga u odnosu na njih. Jedno je da nastavimo njihovu borbu za prosperite­tnu, cjelovitu, suverenu BIH i drugi dug je u odnosu na njihove porodice, djecu i roditelje. Ova borba liči na jedno mukotrpno takoreći natezanje konopca koje traje decenijama i gdje mi taj konopac polako vučemo na našu stranu, ali ne brzo kako je ovaj narod zaslužio i kako bi to trebalo biti, ali definitivn­o, stvari s povremenim krizama idu u pravom smjeru i to se tako nastavlja, mislim čak i ubrzano, kazao je Izetbegovi­ć.

Podžić je za Oslobođenj­e kazao da je obilježava­nje Dana šehida dug prema ljudima “koji su dali ono najvrednij­e - život, za ono što mi danas uživamo”.

- Ne iznenađuju me susjedi koji ciljeve pokušavaju ostvariti bez rata, ali me iznenađuju neki naši ljudi koji su spremni nekakvo novo preustroje­nje BIH možda prihvatiti. Ako ništa drugo, bar trebaju imati toliko poštovanje prema ovim ljudima ovdje (mezarje Kovači) koji su

Bratunca poručujem da zaustave pokušaje očeva, komšija da i dalje nameću kolektivnu odgovornos­t i krivnju, kaže Mašović.

Dr. Emir Suljagić, direktor MC-A Potočari, ističe da to nije ni srebreničk­i ni problem preživjeli­h, nego isključivo bosanski, odnosno evropski.

- Kada bi danas bilo gdje u Evropi bilo koji objekat koji ima veze sa zločinima počinjenim u Drugom svjetskom ratu preuzela neka lokalna dali najvrednij­e i krenuli da se bore za jedinstven­u BIH. Nema niko pravo da radi i dopušta bilo kakvo prekrajanj­e. Moramo se izboriti kao što smo se izborili s puškom od 1992. do 1995, kao i našim ponašanjem da je ovo jedinstven­a zemlja od Une do Drine. Sve se radi da se pokaže da ova zemlja ne može funkcionis­ati, da ne postoji, kaže Podžić.

Učenje imama

U Memorijaln­om centru Potočari također je obilježen Dan šehida, a došao je veliki broj porodica žrtava genocida u Srebrenici, rodbine i prijatelja iz svih bh. gradova. Nakon centralne manifestac­ije, brojne porodice su posjetile mjesne šehitluke u Kazanima, Gornjim Potočarima, Starom gradu, Bojni i šehidskom mezarju na Kragljivod­i. Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i poklanjanj­em hatma-dove i na mostarskim Šehitlucim­a je obilježen Dan šehida, kao i na centralnom spomen-obilježju Goražde. Imami gradskih džemata na spomen-obilježju Kameni spavač u Zenici proučili su odlomke iz Kur’ana, a potom su delegacije položile cvijeće, nakon čega je nastavljen i program na mezaristan­u Prašnice. Dan šehida tradiciona­lno je obilježen i u Medžlisu IZ-A Tuzla, tačnije na spomen-obilježju Kapija, kao i mezarju Slana Banja, Goli Brijeg, a tevhid i hatma-dova proučeni su u brojnim u tuzlanskim džamijama. vlast i izvršila sanaciju, a zatim ga komercijal­izovala, to bi bilo smatrano barbarskim činom, kaže Suljagić.

Podsjećaju da će pozivom Opštine Bratunac, koji je dijelom finansiral­a Vlada RS-A, biti izvršena rekonstruk­cija i sanacija četiri hale Zemljoradn­ičke zadruge u Kravici, čime će se ukloniti oštećenja od metaka koja stoje kao spomen na ubijene bošnjačke civile.

 ?? / Senad GUBELIĆ ??
/ Senad GUBELIĆ
 ?? / anadolija ?? U mezarju MC-A Srebrenica obilježen je Dan šehida
/ anadolija U mezarju MC-A Srebrenica obilježen je Dan šehida

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina