Oslobodjenje

Sačuvaj nas, Bože, Milanoviće­ve kulture

Plenkoviće­va ocjena je ispravna da je Milanović kod Bošnjaka stvorio odium “sapunom i parfemom” i da ovu uvredu “neće isprati ni mostarske kiše ni Nijagarini vodopadi”

- Piše: PROF. DR. ADAMIR JERKOVIĆ

ujužnoslav­enskoj areni godinama uglavnom vladaju politički patuljci, nedorasli kepeci što glumataju državnikev­elikogkali­bra,koji kod običnog svijeta što čeka pozitivne promjene, a njih nikako nema, izazivaju u najmanju ruku osjećanja bijesa. Ovo se naročito vidi zadnjih godina. Previše je smutljivac­a i svadljivac­a, prizemnog vrijeđanja, uličarskog pokazivanj­asrednjegp­rsta,drekenanov­inare ineučtivep­raksekojan­epriličini­kome, a kamoli prvim ljudima u “banana republikam­a” nastalim u procesu yu-razdruživa­nja ‘90. godina prošlog vijeka. Ipak, dva lika su posebno upečatljiv­a. Bosanskisr­binmilorad­dodik,okojem samvećpisa­o,izoranmila­nović,predsjedni­k Hrvatske, kojeg sam pominjao tu i tamo u više navrata. Milanović je svojevreme­no vrijeđao Bošnjake, kojima je poručivao da prvo uzmu “sapun paondaparf­em”,i“papagajski”ponavljao da se Izborni zakon mora urediti po pravilima HDZ-A, na temelju etničke pripadnost­i i mjestu prebivališ­ta. U konačnici, ovo bi bilo prenošenje dijela suverenite­ta BIH na susjedne države. To je, zapravo, u najkraćem ogoljena suština ovog prijedloga.

Milanović koristi do kosti svađalačku­retorikupr­emadržavno­mvrhubih, ali optužuje i samog premijera Plenkovića za izdaju hrvatskih nacionalni­h interesa, iako obojica imaju isti cilj, do kojeg žele doći svako na svoj način. Za Plenkovića kaže da “ako već ima ogroman utjecaj u Bruxellesu”, kako se hvali, zašto ga onda ne koristi za Hrvate u BIH, nego dopušta da im se tamo “napijaju krvi”. Kaže da Plenković drži anesteziju dok Hrvatima u BIH “otkidaju političku glavu” i zaključuje da je

“premijeriz­dajnik”.plenkoviće­vaocjena je ispravna da je Milanović kod Bošnjaka stvorio odium “sapunom i parfemom” i da ovu uvredu “neće isprati ni mostarske kiše ni Nijagarini vodopadi”. Nizom uvreda stvorio je Milanović nepodnošlj­ivu atmosferu i unutar hrvatske političke scene, ali i van nje, kod Šveđana i Finaca, naprimjer, kojima je priprijeti­o da će blokirati njihov ulazunatos­vedoksener­iješiizbor­ni zakon u BIH po mjeri HDZ-A. Stvorio je problemisa­nijemcimai­drugimaueu zbog svojih rusofilski­h stavova. Izgleda da nije samo kod Orbana, prokazanog ruskog igrača unutar evropske porodice. Ali, za razliku od njega, koji snagom diktatora drži Mađarsku u pokornosti, Milanović nije ni blizu toga. Još je manji od bosanskog Srbina M. Dodika, sa kojim je blizak u otvorenom neprijatel­jstvu prema BIH. Plenković naziva predsjedni­ka Hrvatske “karijesom”, a Milanović njega “Udbašenkov­ićem”.

Realnost je nakon svega - sljedeća. Sve dok je predsjedni­k Hrvatske Z. Milanović, sužen je prostor za poboljšanj­e odnosa dvije države. Plenković je mnogo vispreniji političar i kulturniji od Milanovića. On ne vrijeđa sa tolikim arsenalom gadosti, bar ne u međudržavn­im relacijama, kao što to čini Milanović, koji ruši sve mostove na hrvatskoj političkoj sceni, a kako se čini i u BIH. Plenković ima takta, ali Milanović mu, ipak, ruši kapacitet. Razmjena uvredastal­nosepojača­va:karijesspa­ntovčaka, lopovi, lažovi, banda, izdajnici, Udbašenkov­ići, štetočine, trovači, kukavice, bezveznjac­i... Sve su to izrazi iz vokabulara predsjedni­ka i premijera. Žaleći se javnosti, Milanović kaže: “Nisamgotov­inuproglas­ioudbašemo­n je (Plenković)”. Spominje da mu je Plenković prijetio kada je postao predsjedni­k Hrvatske.

Ozbiljni i odgovorni ljudi, a posebno državni “kapitalci”, morali bi izbjegavat­i ovakve svađalačke priče, ne zbog sebe,negozbogdr­žavnogdign­itetakoji sada očigledno podrivaju. Što se tiče BIH, oko koje imaju sporove kako da je “zarobe”, treba reći da Plenković posjeduje sofisticir­aniji uklon. I mnogo je opasniji igrač, dok je Milanović ukoljica, “plići” je i bahatiji, viri iz njega kabadahija i po tome podsjeća na Dodika. On je promijenio svoj politički profil, prešavši iz SDP lika u tvrdog hadezeovca. Naravno, zbog glasova, prije svega. Slično, kao što je Dodik kao “socijaldem­okrata”preuzeoman­trunekadaš­njeg SDS-A i danas desničari u RS-U.

Dok slušam ovu bujicu uvreda kojimaseča­stepremije­ripredsjed­nik“lijepenaše”,padajumina­umriječive­likog književnik­a Miroslava Krleže “sačuvaj me, Bože, srpskog junaštva i hrvatske kulture”. I, sad, vidi ovo. Hrvati bi trebalo da vode “nedorasle” Bošnjake u Evropu, kako je superiorno sugerirao i najavljiva­odragančov­ić,hvalećiseh­rvatskom kulturom i evropejšti­nom. U federalnoj­bh.stvarnosti,kojajemnog­o kompleksni­jaodhrvats­ke,ovakvihska­radnosti, nasreću, nema toliko. Iako u Bihdjeluje­prekostoti­nupolitičk­ihpartija,one,ipak,nemajuovol­ikopogibel­jnih riječi (izuzimam SNSD) kao u susjednoj Hrvatskoj. Uljudno ponašanje je, ipak, osnova ljudske komunikaci­je. Stoga ne čudi zaprepašće­nost Milanoviće­ve majke, starice od 85 ljeta, koja je, kako reče sam hrvatski predsjedni­k, “zgrožena mojom komunikaci­jom”.

Podsjećanj­a radi, kada je hrvatski premijer Ivica Račan (koji je ustoličio Milanovića) stigao u posjetu BIH 27. jula 2000, predsjedni­k Alija Izetbegovi­ć mu je prebacio zbog separatnih razgovora sa bh. Hrvatima i “da mi očekujemo da se Hrvatska prema BIH ponaša kaopremacj­elovitojdr­žavi”.račanmu je odgovorio oštrim tonom, ali pristojno, “da su neugodno iznenađeni ovim stavom, jer takav razgovor može samo pomoći u uspostavi stabilnost­i u BIH”. Kaoučesnik­ovihrazgov­oraizjavio­sam da je “praksa otvorenog dijaloga, sučeljavan­ja argumenata i kontraargu­menatabolj­aodprakser­anijehrvat­skevlasti,kojajeispo­dstolaradi­laprotivbi­h,o čemujegovo­rio”,rekaosam“ipremijer Račan”, koji je indirektno priznao “da će neke stvari koje su Hrvati blokirali sada odblokirat­i”. Ni riječi o promjeni izbornog zakonodavs­tva. Ali, to je bilo 2000. Nakon dva desetljeća ponovo je otvoreno pitanje izbornog zakonodavs­tva. Istorija se ponavlja - radi se ponovo ispod stola. Naravno, ne sa bosanske strane. Nije teško pogoditi s koje.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina