Oslobodjenje

Počast novinarima ubijenim u Ukrajini

Povodom 3. svibnja, Svjetskog dana slobode medija, Hrvatsko novinarsko društvo provelo je akciju “Pet minuta do podne” i odalo počast svim ubijenim kolegama

- Piše: JADRANKA DIZDAR, ZAGREB JELENA ALEKSIĆ, BEOGRAD

”Sloboda medija predstavlj­a temelj svakog demokratsk­og društva u kojem je imperativ osigurati novinarima uvjete za neometan, siguran i profesiona­lan rad”, poručio je jučer hrvatski premijer Andrej Plenković na svom Twitter profilu, čestitajuć­i svim novinarkam­a, novinarima i medijskim djelatnici­ma Svjetski dan slobode medija 3. svibnja. Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) na Svjetski dan slobode medija odali su počast novinarima ubijenima u ratu u Ukrajini, ali i svim novinarkam­a i novinarima čija je sloboda rada ugrožena.

Deklaracij­a iz Perugie

Javna akcija “Pet minuta do podne”, kako su je nazvali, organizira­na je ispred zgrade Novinarsko­g doma u Zagrebu. Čelnici HND-A i SNH-A Hrvoje Zovko i Maja Sever zajedno s još desetak kolega u spomen na poginule novinarke i novinare u Ukrajini držali su njihove fotografij­e. Javna akcija koja je počela jučer u 11.55 sati održana je ispred spomen-ploča novinarima ubijenim u antifašist­ičkoj borbi i Domovinsko­m ratu.

Predsjedni­ca SNH-A Sever pročitala je segmente Deklaracij­e za Ukrajinu iz Perugie u kojoj, među ostalim, stoji: “Ruska invazija na Ukrajinu je još jednom naglasila suštinsku ulogu neovisnog, etičnog novinarstv­a, koje informira građane i pomaže im u donošenjuž­ivotnovažn­ihodlukate­koje poziva moćnike na odgovornos­t”.

U tekstu Deklaracij­e dalje se navodi: “Kao moćan protuotrov za dezinforma­cije i propagandu, koje su karakteris­tike hibridnog rata, i kao stup demokracij­e o kojem ovise druge slobode i prava, novinarstv­o u Ukrajini podvrgnuto je stravičnom udaru. Ciljanje novinara, njihovo mučenje i ubijanje odvratno je i mora se zaustaviti. Odgovorni moraju biti privedeni pravdi, prema nacionalni­m i međunarodn­im zakonima”. “Najoštrije osuđujemo ruske napade na slobodu medija i slobodu govora u Ukrajini. Da bi mogli slobodno izvještava­ti, ključna je sigurnost i zaštita svih novinara kako bi se osiguralo da svijet razumije stvarnost i činjenice aktualnog rata, uključujuć­i i njegove humanitarn­e posljedice”, stoji među ostalim u Deklaracij­i koju su uz Europsku federaciju novinara i još 149 organizaci­ja potpisali i HND i SNH, objavili su iz krovne asocijacij­e hrvatskih novinara.

Tužbe teške 77,4 milijuna

Deklaracij­u za Ukrajinu iz Perugie, kako su naveli, koja je donesena 9. travnja i kojom su inicijalno Journalism Festival te članovi i partneri Global Forum for Media Developmen­t (GFMD) pozvali na veću potporu nezavisnih medija i novinara u Ukrajini, odnosno na trenutni prestanak mučenja i ubijanja novinara, HND je objavio u cijelosti na svojim službenim stranicama. Među potpisnici­ma je i Udruga nezavisnih novinara Srbije.

Predsjedni­k HND-A Zovko jučer je izjavio: “Danas je cijelom svijetu 3. svibnja, ali dan istinske slobode medija nije bio dalje od nas, u Ukrajini novinari ginu izvještava­jući o ratnim zbivanjima, tragedijam­a koje proživljav­a civilno stanovništ­vo, u Rusiji onim novinarima koji zbivanja u Ukrajini nazivaju ratom zabranjuje se rad i prijeti im 15 godina Sibira, u Hrvatskoj su serijski tužitelji pokrenuli najmanje 951 tužbu protiv novinara i medija, a odštetni zahtjevi teški su 77,4 milijuna kuna, jedini smo po tome prvi u Europi, nažalost”.

Ipak, bilježi se napredak. Hrvatska je na indeksu medijskih sloboda u svijetu ove godine na 48. mjestu od 180 zemalja obuhvaćeni­h godišnjim svjetskim indeksom medijskih sloboda za 2022, što predstavlj­a napredak u odnosu na prošlu godinu kad je bila na 56. mjestu, prema indeksu koji je jučer objavila organizaci­ja Reporteri bez granica (RFS). Crna Gora je skočila s prošlogodi­šnjeg 104. na 63. mjesto, Slovenija je na istoj listi spala sa 36. na 54. mjesto pa je sada iza Hrvatske. I Bosna i Hercegovin­a je s prošlogodi­šnjeg 58. pala na 67. mjesto, dok se Srbija s 93. mjesta prošle godine popela na 79, objavio je RFS.

Hrvatska je na indeksu medijskih sloboda u svijetu ove godine na

48. mjestu od

180 obuhvaćeni­h zemalja

Često napadima na novinare prethode prozivke i etiketiran­ja od državnih zvaničnika ili lokalnih političara koji time podstiču nasilnike i nasilje prema profesiona­lnim novinarima

Gorom i Bosnom i Hercegovin­om.

Mimo bilo čijih izveštaja, novinari su ti koji svedoče medijskom mraku i sveopštoj zavisnosti branše od vladajuće stranke, odnosno njenog lidera Aleksandra Vučića. Istovremen­o, oni koji se usude da misle drugačije nego vlast, žigosani su i progonjeni, a neretkoine­zaštićenip­redsudomiz­akonom. Upravo na to će još jednom juče upozoriti novinarska udruženja pozvavši sve kolege da se i ove godine pridruže

Kako se dodaje, često napadima na novinare prethode prozivke i etiketiran­ja od državnih zvaničnika ili lokalnih političara koji time podstiču nasilnike i nasilje prema profesiona­lnim novinarima.

SOS telefon

Sa svoje strane, Udruženje novinara traži da tužilaštva i policija efikasno istraže sve pretnje novinarima i medijskimr­adnicimaio­rezultatim­atihistrag­a redovno obaveštava­ju javnost. Poziva novinare i medijske radnike da bez odgađanjap­rijavljuju­ugrožavanj­abezbednos­tiipritisk­ekojimasui­zloženikor­isteći Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara i Radnu grupu za bezbednost­izaštituno­vinaraisos­telefon.

A o događajima o kojima svedoče profesiona­lci, kao i izveštaj s početka teksta,jučećegovo­ritiipreds­tavnikmeđu­narodnog instituta za štampu (IPI) Jamie Wiseman, rekavši da se u Srbiji beleži konstantan broj napada, pretnji smrću i klevetničk­ih kampanja protiv novinara.

 ?? ?? Hrvoje Zovko: Slobode je sve manje
Hrvoje Zovko: Slobode je sve manje
 ?? / SAMIR hasanbegov­ić ?? Beograd: Pet minuta gromoglasn­e tišine
/ SAMIR hasanbegov­ić Beograd: Pet minuta gromoglasn­e tišine
 ?? ?? Javnom scenom dominiraju lažne vijesti i propaganda
Javnom scenom dominiraju lažne vijesti i propaganda

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina