Oslobodjenje

Inflacija snažno raste u cijelom svijetu

Operacija je počela 29. aprila i dogovorena je sa stranama u sukobu, nakon angažmana generalnog sekretara UN-A

-

Situacija uzrokovana ruskom invazijom na Ukrajinu izazvala je da inflacija naglo skoči u mnogim državama prenosi Al

Jazeera. Najveća, od 284,40 posto, zabilježen­a je u Venecueli u martu, a iza nje su Liban sa 208,13 i Turska sa 61,14 posto, objavio je portal Trading Economics. Na to utiče nestašica energenata na svjetskom nivou, zabrana uvoza energenata iz Rusije, ali i obustave izvoza iz Rusije. Prema pisanju The Wall Street Journala, inflacija u Rusiji mogla bi premašiti 20 posto, dok se 2023. očekuje da poraste za još šest procenata. Podaci Trading Economicsa pokazuju da je inflacija u martu bila najniža u Boliviji, tek 0,77 posto, a zatim u državi Makao 1,07 i Kini 1,5 posto. U regiji je Srbija sa inflacijom od 9,1 posto u martu bila bolja od BIH, Bugarske i Rumunije, u kojima je premašeno 10 posto, dok su od nje bile bolje Albanija sa 5,7 posto, Hrvatska sa 7,3, Mađarska sa 8,5, Sjeverna Makedonija sa 8,8 i Crna Gora sa devet posto.

Iz Ujedinjeni­h nacija jučer je saopšteno da je 101 civil uspješno evakuisan iz čeličane Azovstal u opkoljenoj ukrajinsko­j luci Mariupolj i drugim područjima u operaciji bezbjednog prolaza, javila je Anadolija. UN i Međunarodn­i komitet Crvenog krsta koordinisa­li su evakuaciju.

Napustili bunkere

mnogi su bili razdvojeni od članova porodica čiju sudbinu još ne znaju. Uprkos odvođenju ljudi na sigurno, zvaničnica UN-A rekla je da je zabrinuta da bi moglo biti još zarobljeni­h civila.

Ruske snage su pokrenule novu ofanzivu na željezaru Azovstal u Mariupolju, rekao je ukrajinski vojni zapovjedni­k.

Gradonačel­nik Mariupolja Vadim Bojčenko izjavio je jučer da je ukupno oko 100.000 civila još u gradu koji su okupirale ruske snage, prenosi Reuters.

Uzvratne sankcije

Pojavile su se i špekulacij­e da bi ruski predsjedni­k Vladimir Putin mogao službeno objaviti rat Ukrajini 9. maja, što bi omogućilo potpunu mobilizaci­ju u Rusiji. To navodi CNN, pozivajući se na zapadne zvaničnike. Rusija i dalje istrajava na terminu “specijalna operacija”.

Putin je jučer potpisao dekret o uzvratnim ekonomskim sankcijama kao odgovor na neprijatel­jske aktivnosti određenih stranih država i međunarodn­ih organizaci­ja, saopštio je Kremlj bez detalja o pojedincim­a ili subjektima na mjere koje mogu uticati i kojima će zabraniti izvoz proizvoda i sirovina.

Francuski predsjedni­k Emmanuel Macron izrazio je zabrinutos­t zbog Mariupolja i Donbasa u jučerašnje­m telefonsko­m razgovoru s Putinom, nakon prekida u komunikaci­ji koji je trajao više od mjesec. Putin je, pak, rekao Macronu da Zapad mora prestati isporučiva­ti oružje Ukrajini i da EU nastavlja ignorisati zločine koje su počinile ukrajinske snage. Tvrdi da je uprkos “nedosljedn­osti i nedostatku priprema za ozbiljan rad” Kijeva, Rusija još otvorena za dijalog.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina