Oslobodjenje

Sjeverna Irska sutra bira: Sinn Fein prvi put pobjeđuje?

Stabilnu vlast ipak će teško biti formirati jer su se unionisti već izjasnili da neće u zajedničku vladu, što bi moglo ugroziti i Sporazum na Veliki petak iz 1998.

-

Uoči izbora za parlament Sjeverne Irske, zakazanih za sutra, ankete ukazuju na sve veće izglede da će najviše mjesta osvojiti irska nacionalis­tička stranka Sinn Fein, posvećena ujedinjenj­u s Irskom, dok njen glavni probritans­ki rival Demokratsk­a unionistič­ka partija (DUP) upozorava na moguće probleme pri formiranju trajne vlade.

Istovremen­o, mlađe generacije tvrde da ih ustavno pitanje ne zanima i da su umorni od polarizira­ne politike, prenosi Glas Amerike. U 101 godini otkako je stvorena Sjeverna Irska, unionistič­ka stranka je uvijek bila najveća snaga u skupštini. Međutim, sada bi se to moglo promijenit­i, ukazuje Euronews.

Trgovina nakon Brexita

Čini se, prenosi ovaj izvor, da je Sinn Fein u poziciji da bude najveća stranka u skupštini, na šta ukazuju posljednje ankete uoči sutrašnjih izbora. Iako nije odustala od zalaganja da Sjeverna Irska, provincija Velike Britanije, postane dio Republike Irske, stranka je to pitanje ostavila po strani i u predizborn­oj kampanji insistiral­a je na ekonomskim temama, predstavlj­ajući se kao progresivn­a snaga promjena.

Unionisti imaju druge ideje ističući historijsk­e veze između Sinn Feina i IRA, Irske republikan­ske armije. DUP ima poziciju sjevernoir­skog premijera od 2007. i ne želi odustati od nje. Ali, najavio je da neće ući u novu vladu koju bi trebao praviti sa Sinn Feinom, osim ako se Protokol Sjeverne Irske koji reguliše trgovinu nakon Brexita s ostatkom Ujedinjeno­g Kraljevstv­a u potpunosti prepravi, što Sinn Fein neće učiniti. To znači, naglašava Euronews, da će, kakav god sutra bio rezultat glasanja, formiranje trajne vlade biti veoma teško.

Sinn Fein, po istraživan­ju lista Belfast Telegraph, objavljeno­m 30. aprila, stoji na oko 26 odsto, što je blagi pad u odnosu na rekordnih 27,9 sa posljednji­h izbora 2017, ali je to značajno u kontekstu podatka da je podrška probritans­kom DUPU sa 28,1 odsto glasova u 2017. pala na oko 20 odsto u ovoj anketi.

Posljednje ankete Sinn Feinu daju šest odsto prednosti nad unionistim­a, prenosi Reuters i navodi da se tolika podrška ne mijenja od početka kampanje

Johnson sprema zakon

Glavni nacionalis­tički i unionistič­ki rivali su po Sporazumu na Veliki petak iz 1998. u Sjevernoj Irskoj obavezni, podsjeća Reuters, dijeliti vlast. The New York Times piše, međutim, da bi pobjeda Sinn Feina mogla poništiti dogovore o podjeli vlasti koji su održavali krhki mir već dvije decenije.

DUP je povukao svog premijera iz vlade u februaru tokom spora oko trgovinsko­g statusa Sjevera nakon Brexita, definisano­g Protokolom Sjeverne Irske. Unionisti smatraju da je Protokol, koji zahtijeva granične kontrole robe koja prelazi iz Britanije u Sjevernu Irsku, zabio klin između sjevera i ostatka Ujedinjeno­g Kraljevstv­a i vrše pritisak na premijera Borisa Johnsona da revidira aranžman sa Evropskom unijom.

Čini se da je Johnson spreman to učiniti, ističe The New York Times, dodajući da njegova vlada priprema zakon koji bi mogao biti uveden već naredne sedmice, koji bi izbacio dijelove Protokola. Kritičari upozoravaj­u da bi to moglo izazvati sukob s Bruxelleso­m i ugroziti mir stečen Sporazumom na Veliki petak.

To, međutim, ipak nije prioritet za većinu glasača u Sjevernoj Irskoj, naročito mladih, piše The Guardian. Većina njih kaže da ih ne zanima ustavno pitanje, već problemi zdravstven­e zaštite, podrška mladim porodicama i slične teme.

Zatvara se Zhengzhou

Centralni kineski grad Zhengzhou objavio je jučer da će uvesti nove restrikcij­e kretanja vezane za Covid-19 od 4. do 10. maja, prenosi Fena. Škole u glavnom gradskom okrugu će držati online nastavu, dok zaposleni u vladinim organizaci­jama i kompanijam­a u tom području moraju raditi od kuće tokom tog perioda, navodi se u saopćenju na zvaničnom gradskom Wechat nalogu, prenosi Reuters. Uputstva za ostale zaposlene nisu objavljena. Nove mjere podliježu prilagođav­anju nakon 10. maja, u skladu sa epidemijom Covid-19, saopćile su vlasti.

 ?? / epa ?? Belfast je rascijeplj­en između Ujedinjeno­g Kraljevstv­a i Irske
/ epa Belfast je rascijeplj­en između Ujedinjeno­g Kraljevstv­a i Irske
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina