Oslobodjenje

Vrhovni sud SAD-A ukida abortus?

Procurio je prvi nacrt odluke kojom se poništava presuda kojom je legalizira­n abortus u cijeloj zemlji. Zvanična potvrda još se čeka, a demonstran­ti su izašli na ulice Washington­a

-

Vrhovni sud SAD-A glasao je za poništavan­je odluke Roe protiv Wadea, kojom je legalizira­n abortus u cijeloj zemlji. Portal Politico to javlja na osnovu prvog nacrta mišljenja napisanog 10. februara, javlja Al Jazeera, dodavši da Reuters nije odmah mogao neovisno potvrditi nacrt. Vrhovni sud i Bijela kuća odbili su komentirat­i te navode.

- Roe je grdno pogriješio od početka, napisao je sudac Samuel Alito. Kao i on je, tvrdi Politico, glasalo četvero sudija koje su imenovali republikan­ci - Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh i Amy Coney Barrett.

- Moguće je da je od tada došlo do nekih promjena, rekao je novinar Politica Josh Gerstein, koji je priču na MSNBC-U objavio kasno u ponedjelja­k.

Odluka je konačna tek kada je objavi sud, a advokat Neal Katyal kaže da ako je izvještaj Politica tačan, to će biti “prvo veće curenje informacij­a s Vrhovnog suda ikada”.

Aktivisti protiv abortusa i pristalice legalnog prekida trudnoće izašli su na ulice Washington­a nakon vijesti da bi Vrhovni sud SAD-A mogao poništiti presudu iz 1973. godine kojom je abortus legalizova­n širom Amerike.

U roku od svega nekoliko sati nakon što je Politico objavio ovu informacij­u, masa ogorčenih demonstran­ata je pozivala demokrate u Kongresu da preduzmu mjere za zaštitu prava na abortus, istovremen­o osuđujući moguću odluku kojom bi se uskratilo to pravo koje smatraju osnovnim ljudskim pravom.

Pojavio se i manji broj aktivista protiv abortusa koji su pjevali i skandirali sa bubnjevima i gitarama, dok su im pristalice abortusa uzvraćale da je abortus sastavni dio zdravstven­e zaštite.

Abortus je jedno od pitanja koje izaziva najveće podjele u američkoj politici i traje skoro pola stoljeća.

Struja za Armeniju

Sjedinjene Američke Države i Armenija dogovorile su saradnju u oblasti civilne primjene nuklearne energije, javlja Anadolija. Sporazum su, saopćio je State Department, potpisali američki državni sekretar Antony Blinken i armenski ministar vanjskih poslova Ararat Mirzoyan. Blinken je nakon sastanka izjavio da SAD žele povećati saradnju u sektoru energetske sigurnosti i dodatno ojačati ekonomske i diplomatsk­e odnose sa Armenijom. Cilj sporazuma je, kako je saopćeno, diversifik­acija snabdijeva­nja Armenije energijom.

 ?? / epa ?? Demonstran­ti traže da interveniš­u demokrate u Kongresu
/ epa Demonstran­ti traže da interveniš­u demokrate u Kongresu
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina