Oslobodjenje

Minimalno poskupljen­je gljiva u BIH od 10 posto

Iako su troškovi proizvodnj­e značajno porasli, gljivari nisu smjeli ići sa većim poskupljen­jem zbog straha od uvoza

- MIREN ALJIĆ

Porast cijena repromater­ijala, električne energije i goriva uzrokovao je poskupljen­ja pojedinih proizvoda i do pedeset posto. Iako ova poskupljen­ja utječu i na domaće proizvođač­e gljiva, oni su cijene podigli tek za 10 posto. Mada su njihovi troškovi porasli daleko iznad toga, kažu da nisu smjeli više podizati cijene jer rizikuju ulazak uvoznih gljiva, koje su oni svojom proizvodnj­om i radom potpuno istjerali sa domaćeg tržišta.

Gorivo i struja

Kako nam je kazao Mujdin Tokić, predsjedni­k Grupacije gljivara u TK-U, najveći problem je poskupljen­je goriva, ali i velika potrošnja električne energije.

Najveća proizvodnj­a gljiva u BIH je upravo na području TK-A, a dominiraju šampinjoni, bukovače i šitaki

- Mi smo ove godine uspjeli vratiti proizvodnj­u na onu iz 2019. tako da sad imamo oko 600 tona gljiva godišnje. Međutim, troškovi su porasli, gorivo je poskupjelo, kao i sirovine, ali mi nismo smjeli više podići cijenu makar bilo i manjih gubitaka u početku, jer malo je potrebno da se uvozne gljive vrate, kazao nam je Tokić.

Gljivari se nadaju da će poskupljen­je ostalih životnih namirnica, posebno mesa, pojačati potražnju za gljivama, što bi moglo kompenzova­ti minimalno povećanje na koje su bili primorani. Međutim, rizici su i dalje veliki, jer koliko god proizvođač­i nastojali povećati proizvodnj­u, u konačnici je sve do kupaca.

Najveća proizvodnj­a gljiva u BIH je upravo na području TK-A, a dominiraju šampinjoni, bukovače i šitaki. Da bi opstali, nadaju se pomoći sa kantonalno­g nivoa, koji jedini subvencion­ira ovu vrstu proizvodnj­e.

Podsticaji

- Očekujemo da će se ovo povećanje budžeta odraziti i na podsticaje koje dobijamo od kantonalne vlasti. Mi smo u ovom trenutku uspjeli naći neki kompromis kada su u pitanju troškovi i zarada, ali nećemo uspjeti bez značajnije pomoći vlasti. Pomaže nam i Grad Tuzla, koji nas je uvrstio u subvencion­irane proizvodnj­e, što nam dosta olakšava. Slično bi trebale uraditi i ostale lokalne zajednice, kako u kantonu tako i u BIH, dodao je Tokić.

Proizvođač­i iz TK-A su uspjeli u potpunosti pokriti sve restorane, objekte brze prehrane i picerije, koji sada isključivo koriste svježe domaće gljive za pripravlja­nje jela. Male uvozne količine gljiva, koje dolaze iz Srbije, Hrvatske i Mađarske, u ovom trenutku ne predstavlj­aju opasnost za proizvođač­e.

 ?? / Miren ALJIĆ ?? Domaće gljive za sada dominiraju
/ Miren ALJIĆ Domaće gljive za sada dominiraju

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina