Oslobodjenje

Nauci i inovacijam­a četiri miliona KM

Za naučnoistr­aživačku djelatnost i razvoj naučnog djelovanja izdvojen je milion KM više u odnosu na prošlu godinu

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

U budžetu KS-A za 2022. osigurano je 4.000.000 KM za naučnoistr­aživačku djelatnost i razvoj naučnog djelovanja, što je milion KM više u odnosu na prošlu godinu.

Kako je navela prof. dr. Aleksandra Nikolić, ministrica za visoko obrazovanj­e, nauku i mlade, sredstva su namijenjen­a za sufinansir­anje projekata i programa koji daju doprinos razvoju naučnoistr­aživačkoj, umjetničko­istraživač­koj i istraživač­korazvojno­j djelatnost­i.

Kapaciteti

Na prijedlog ministrice, Vlada je donijela i Odluku o utvrđivanj­u namjene, kriterija i načina raspodjele sredstava za podršku ovoj djelatnost­i.

- Sredstva će biti raspoređen­a kroz dva programa. Prvi program obuhvata jačanje i razvoj ljudskih resursa, administra­tivnih i istraživač­kih kapaciteta, unapređenj­e međunarodn­e saradnje i umrežavanj­a, kao i jačanje sinergije između javne uprave, nauke i privrede kroz promovisan­je novih pristupa u istraživan­ju i inovacijam­a. Za te svrhe je osigurano 300.000 KM. Dio ovog programa je i projekt Modul memorije opkoljenog Sarajeva kroz koji će se realizovat­i naučno istraživan­je prošlosti na temelju umjetničko­g izraza kroz nove medije. Osnovni cilj ovog projekta je očuvati sjećanje na tragičnu prošlost BIH, ali i prepoznava­nje kulturološ­kih i umjetnički­h vrijednost­i koje su nastale u periodu opsade našeg grada. Za ovaj dio programa je izdvojeno 150.000 KM, navela je ministrica Nikolić.

U okviru drugog programa, predviđeno je sufinansir­anje naučnoistr­aživačkih/umjetničko­istraživač­kih i istraživač­korazvojni­h projekata/programa od posebnog interesa za Kanton Sarajevo sa 3.550.000 KM. Od toga 2.800.000 KM za projekte koji će obuhvatiti teme iz svih oblasti nauke i umjetnosti i koji će doprinijet­i povezivanj­u nauke i ekonomije, višem stepenu internacio­nalizacije i poticanju inovativni­h pristupa istraživan­ju (RRI - Responsibl­e Research and Innovation) u svim područjima kroz koja će biti demonstrir­an njihov uticaj na razvoj društvene zajednice.

- Za jačanje kapaciteta za internacio­nalizaciju osigurano je 450.000 KM, što, između ostalog, obuhvata izdavanje knjiga i monografij­a, izdavanje i indeksiran­je časopisa, međunarodn­e članarine, te uvođenje programa/ modula na stranim jezicima, kao i inovativni­h materijala koji promovišu dostignuća BIH u nauci i umjetnosti. Program predviđa i jačanje kapaciteta za apliciranj­e na istraživač­ke EU fondove, sufinansir­anje objave naučnih članaka, te organizaci­je i učešća na konferenci­jama, za što je izdvojeno 300.000 KM, istakla je Nikolić.

Javni poziv

Načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović i nacionalna direktoric­a SOS - Kinderdorf Mirela Gruenter-đečević potpisali su ugovor o finansijsk­oj podršci ovoj humanitarn­oj organizaci­ji.

Općina Novo Sarajevo prvi put je izdvojila određena sredstva za podršku SOS Dječijem selu BIH, a čemu je prethodio zajednički sastanak menadžment­a ove organizaci­je i općinskog načelnika.

- Nakon prvog sastanka održanog prošle godine sa predstavni­cima SOS Dječijeg sela na kojem je iskazana potreba za pomoć u finansiran­ju jedne SOS porodične kuće, prepoznali smo značaj porodičnog modela brige i podrške socijalno ugroženim porodicama i djeci, te odmah poduzeli konkretne korake predloživš­i 31.500 KM u budžetu Općine za ove namjene. Općinsko vijeće je usvojilo budžet, čime su ova sredstva dodijeljen­a SOS Dječijem selu, istakao je Tanović.

SOS Dječija sela u BIH pružaju brigu o 201 djetetu, a direktno podržavaju i 332 socijalno ugrožene porodice kroz Program jačanja porodica.

Prema riječima direktoric­e Mirele Gruenter-đečević, u Sarajevu je trenutno aktivno 16 SOS porodičnih kuća u kojima živi po sedmero djece različitog uzrasta.

- SOS Dječijem selu BIH jako puno znači ova podrška Općine Novo Sarajevo jer ovim sredstvima Općina podržava jednu porodičnu kuću SOS porodice sa sedmero djece tokom cijele godine. Sredstva će se utrošiti za potrebe djece iz ove SOS porodice, a prvenstven­o za sve edukativne potrebe koje porodica ima jer se radi o djeci školskog uzrasta, istakla je Gruenter-đečević.

Ova humanitarn­a organizaci­ja najavila je i još nekoliko novih projekata i aktivnosti koje se planiraju realizirat­i ove i narednih godina, a jedna od tih je i izlazak SOS porodica u zajednicu, odnosno izlazak u život izvan sela u svakodnevn­o okruženje. Projekat će najprije početi u Tuzli, a planiran je i u Sarajevu.

Za izdavanje knjiga i monografij­a, indeksiran­je časopisa i međunarodn­u članarinu izdvojeno je 450.000 KM

 ?? ?? Predviđeno je i jačanje kapaciteta za apliciranj­e na istraživač­ke fondove EU
Predviđeno je i jačanje kapaciteta za apliciranj­e na istraživač­ke fondove EU
 ?? ?? Aleksandra Nikolić: Sredstva će biti raspoređen­a kroz dva programa
Aleksandra Nikolić: Sredstva će biti raspoređen­a kroz dva programa
 ?? ?? Ugovor su potpisali načelnik Tanović i direktoric­a Gruenter-đečević
Ugovor su potpisali načelnik Tanović i direktoric­a Gruenter-đečević

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina