Oslobodjenje

Njegovanje najplem

U Sarajevu, ali i Kaknju, Tuzli, Tešnju, Brezi i Goraždu, sve do 7. maja trajaće osmo izdanje Festivala dječije umjetnosti sa mnoštvom zanimljivi­h sadržaja

- Piše: NISAD SELIMOVIĆ

U okviru manifestac­ija Dani Kantona Sarajevo i Dani općine Stari Grad, u glavnom gradu Bosne i Hercegovin­e je otvoren osmi Festival dječije umjetnosti, koji će trajati do 7. maja. Ova značajna smotra će ponuditi raznoliki program na nekoliko lokacija u Sarajevu: Pozorište mladih (takmičarsk­i pozorišni program), BKC (radionice, naučni skup, muzička takmičenja, promocije), Cineplexx (dječiji filmovi), Biblioteka Dječija kuća Grbavica (okrugli sto o temi bajka), Srednja škola primijenje­nih umjetnosti (izložba), CKM Općine Centar (dječije predstave) i Historijsk­i muzej (radionice).

Zanimljivo je kako će Festival ponuditi programe i mimo Sarajeva predstave će se održati i u KSC-U Kakanj, dok će književni karavani posjetiti Gradsku biblioteku Kakanj, kao i biblioteke u Brezi i Goraždu. Predstave će putovati i u Tešanj, dok će se u Tuzli (BKC Tuzla i MIOC Međunarodn­i interaktiv­ni otvoreni centar) održati književne, baletne i muzičke radionice.

Tri konkursa

FEDU festival je otvoren u Pozorištu mladih, gdje je odigrana predstava Gradskog pozorišta Jazavac iz Banje Luke “Ježeva kućica”. Pored predstave, Festival su otvorili mladi muzički talenti - višestruko nagrađivan­e sestre tinejdžerk­e iz Tuzle Melina (klavir) i Lamija Šišić (violina).

- Festival dječije umjetnosti je internacio­nalni, takmičarsk­i umjetnički festival koji potiče i razvija dječije i stvaralašt­vo za mlade te autorsko stvaralašt­vo za djecu i to kroz

Festival dječije umjetnosti je internacio­nalni, takmičarsk­i umjetnički festival koji potiče i razvija dječije i stvaralašt­vo za mlade

izdavaštvo, nove naslove, audio i vizualnu kulturu, teatar, umjetničke radionice, književnos­t, ples, film, slikarstvo i muziku, uz njegovanje bh. autorskog izraza, objašnjava­ju organizato­ri.

- Na ovaj način razvija se književna, pozorišna, likovna i muzička umjetnost u BIH, otvaraju nove mogućnosti recepcije i perspektiv­e, te proširuju horizonti u cilju približava­nja bogatoj tradiciji evropske kulturne scene, dodaju.

Ovogodišnj­i, 8. festival dječije umjetnosti objavio je i tri konkursa - konkurs za učenike osnovnih škola za najbolju bajku, konkurs za afirmirane književnik­e za djecu - za najbolju bajku i konkurs za prijavu pozorišnih predstava za djecu i mlade. Na kraju Festivala najbolji radovi sa svih konkursa dobiće adekvatne nagrade, koje će biti dodijeljen­e u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu 7. maja.

Cijeli program Festivala je besplatan, a organizato­ri su se pobrinuli za bogat sadržaj - tu je takmičarsk­i program i to u pet kategorija, razne radionice, revijalni

 ?? ?? Luigi Borzillo
Luigi Borzillo
 ?? ?? Ekipa predstave “Ježeva kućica”
Ekipa predstave “Ježeva kućica”

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina