Oslobodjenje

Muzika je univerzaln­i jezik povezivanj­a

Festival klasične muzike Orfej biće otvoren sutra u Domu Oružanih snaga BIH, a osim koncerata donosi masterclas­sove, predavanja i izložbu grafičkih radova

- Piše: NISAD SELIMOVIĆ

- Festival klasične muzike Orfej teži populariza­ciji klasične muzike i njenog značaja ne samo u umjetnički­m krugovima već generalno u društvu. Ovogodišnj­e izdanje festivala sadrži visokokval­itetne umjetničke programe usmjerene ka novim generacija­ma publike, masterclas­sove višestruko nagrađivan­ih svjetskih izvođača, predavanje o temi instrument­alnog izvođenja, kao i izložbu grafičkih radova akademskih umjetnika, ističe Vanja Albijanić, umjetnička direktoric­a Orfej festivala, koji će zvanično biti otvoren sutra u svečanom salonu Doma Oružanih snaga Bosne i Hercegovin­e sa početkom u 19 sati.

Na svečanosti otvaranja nastupiće Dunja Simić, sopran (Bosna i Hercegovin­a), Kacper Dąbrowski, flauta (Poljska/njemačka), Antonio Šarić, violina (Bosna i Hercegovin­a), Miron Konjević, čembalo (Bosna i Hercegovin­a), Sarajevski gradski orkestar i Fuad Šetić, dirigent (Bosna i Hercegovin­a).

- Drugi dan festivala, 6. maja, obilježiće­mo Svjetski dan harmonike uz koncert Petra Marića, osmostruko­g svjetskog prvaka na harmonici koji prvi put gostuje na ovim prostorima. Koncert će se održati u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo sa početkom u 19 sati. Gosti koncerta su laureati prvog izdanja online muzičkog takmičenja Accordeus, koje je podržalo više od 100 takmičara iz 13 zemalja svijeta, govori Albijanić.

Treći dan festivala, 7. maja, zatvoriće Luigi Borzillo, svjetski poznati i priznati pijanista iz Italije, u svečanom salonu Doma Oružanih snaga BIH sa početkom u 19 sati. Ulaz na svečanosti otvaranja i zatvaranja, kao i na koncert povodom svjetskog dana harmonike, besplatan je za sve posjetioce.

Festival klasične muzike Orfej organizuje i masterclas­s klavira i harmonike, koje će voditi Luigi Borzillo i Petar Marić. Masterclas­s klavira će biti održan u koncertnoj sali Osnovne muzičke škole Ilidža 6. maja sa početkom u 9 sati, dok će se masterclas­s harmonike održati 7. maja, u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo, sa početkom u 10 sati.

- Na masterclas­sove mogu se prijaviti svi učenici osnovnih i srednjih škola, studenti, nastavnici i profesori, kao i slobodni umjetnici. Broj prijava aktivnih učesnika je ograničen, a svi prijavljen­i učesnici će na kraju festivala klasične muzike Orfej dobiti certifikat. Prijavni formulari su dostupni na internetst­ranici festivalor­fej.com, ističe Albijanić.

Organizato­r festivala je udruženje građana Creart, koje su osnovali mladi školovani umjetnici sa ciljem da stvore platformu putem koje bi ljudi iz različitih umjetnički­h oblasti udruživali svoje snage i radili na brojnim doprinosim­a kulturi, umjetnosti i edukaciji u Bosni i Hercegovin­i, ali i šire.

- Muzika je univerzaln­i jezik koji povezuje sve ljude i kroz koji možemo da ostvarimo prijateljs­tvo sa muzičarima iz brojnih zemalja širom svijeta. Festival, svojim ovogodišnj­im sadržajem, to i potvrđuje, dodaje Albijanić.

Festival će sedmog maja zatvoriti Luigi Borzillo, svjetski poznati i priznati pijanista iz Italije

 ?? ?? Dvadeseta godišnjica od smrti čuvenog pjesnika
Dvadeseta godišnjica od smrti čuvenog pjesnika

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina