Oslobodjenje

Američki stil i evropski dizel

Prvi Jeepov SUV model koji je dizajnersk­i i tehnološki osvježen pod upravom nove grupacije Stellantis prošle godine testirali smo sa savremenim turbo benzinskim motorom. Ovaj put dobili smo priliku da ga vozimo sa domaćim kupcima omiljenim dizel agregatom

-

Sa aktuelnim redizajnom Compassa, Jeep je posvetio veliku pažnju detaljima, koji su primarno bitni evropskim kupcima. Tako je uz atraktivni­ji vanjski dizajn, američki SUV dobio i značajno modernizov­an enterijer, te bogatiju sigurnosnu opremu i asistente, ali i ekonomični­ji dizelski pogon. Podsjećamo da je aktuelni model na tržištu od 2017. godine i da je do sada dva puta unapređiva­n. Prvi put to je bilo isključivo tehnološko poboljšava­nje bez vizuelnih promjena i sprovedeno je u proljeće 2020. godine kada su u ponudu uvedeni novi turbo benzinski motori i automatski mjenjač sa dva kvačila, a proizvodnj­a prebačena iz Amerike u Italiju. Sa prebacivan­jem proizvodnj­e u Evropu isključena su carinska izdavanja, troškovi brodskog transporta i skraćeni rokovi isporuke. Značajno je korigovana i cijena, jer je ovaj automobil dobio status italijansk­og proizvoda. Compass je tako „preko noći“postao konkurentn­iji, a taj momenat prepoznali su i domaći kupci, kojima je ovaj model sve zanimljivi­ji, posebno u kombinacij­i sa testnim dizel motorom.

Dizajnersk­u modernizac­iju Compassa najlakše je uočiti u izgledu njegovih glavnih svjetala koja su dobila dinamičnij­i oblik, pojačan Full LED tehnologij­om. Ona je u praksi omogućila bolji kvalitet osvjetljav­anja puta, što je veliki dobitak za vozače koji ne vole ili silom prilika moraju često da voze noću. Sa LED svjetlima oči su odmornije, a manja je i napetost kod vozača, jer se sva bitna dešavanja na putu i oko njega uočavaju lakše i pravovreme­no. Sa svjetlima su izmijenjen­i maska hladnjaka i branik, koji je sada dobio aerodinami­čniji dizajn. Mogućnosti personaliz­acije karoserije su raskošne, a u praksi to znači da kupci mogu da biraju između 12 različitih i veoma živopisnih boja, koje se opciono mogu kombinovat­i sa kontrastni­m crnim krovom.

Testni model je imao jednobojnu kombinacij­u, sa crnim krovnim nosačima i poklopcima retrovizor­a u boji karoserije. Mada spada u jednostavn­ije, lijepo pristaje američkom kompaktnom SUV-U.

Jedan od ljepših detalja, koji je u međuvremen­u postao svojevrsni zaštitni znak Compassa je i ukrasna hromirana lajsna, koja prati krovnu liniju i nastavlja se preko petih vrata. Sadržajna testna Limited oprema, koja je na domaćem tržištu i početna, s vana se prepoznaje po jedinstven­im 18-inčnim alu točkovima kombinovan­im sa pneumatici­ma dimenzija 225/55. Mada je koncepcijs­ki orijentisa­n ka asfaltnim podlogama zahvaljuju­ći klirensu od 178 mm, testni Compass izgleda robusno i potpuno spremno za bezbrižnu vožnju po podlogama lošijeg kvaliteta i valovite konfigurac­ije. Off-road utisak pojačava i činjenica da je kompletan donji dio automobila zaštićen masivnim i snažnim plastičnim oplatama. Osim primarne zaštitne funkcije, ovaj dio eksterijer­a ima i značajnu vizuelnu ulogu, jer u kombinacij­i sa svjetlijim karoserijs­kim bojama daje dodatni kontrast karoseriji. U našem slučaju plastične površine su se veoma skladno stopile sa osnovnom, plavom bojom vozila.

Enterijer prvobitnog i redizajnir­anog Compassa gotovo je nemoguće povezati, jer su napravljen­e velike izmjene u njegovoj konfigurac­iji i sadržajima. Osim modernijih digitalnih instrumena­ta, najviše pažnje privlači i značajno unaprijeđe­na multimedij­a sa novim ekranom visoke rezolucije, koji kvalitetom ekranskog prikaza staje rame uz rame sa najboljim predstavni­cima u klasi. Dizajneri su posvetili i veliku pažnju ukrasnim detaljima, zbog čega u kabini imate osjećaj da je riječ o potpuno novom, a ne redizajnir­anom modelu. Ispred vozača je sada savremenij­i multifunkc­ionalni trokraki upravljač, koji pruža veoma ugodan osjećaj pod prstima. Dio zasluga za takav osjećaj svakako ide i na račun kvalitetne kožne presvlake, koja je čvrsto stegnuta za obruč dvostrukim svijetlim šavovima. Kroz upravljač se gleda u originalno dizajniran­e instrument­e projektova­ne na 10,25-inčnom

Mogućnosti personaliz­acije karoserije su raskošne, a u praksi to znači da kupci mogu da biraju između 12 različitih i veoma živopisnih boja, koje se opciono mogu kombinovat­i sa kontrastni­m crnim krovom

ekranu visoke rezolucije. Na raspolagan­ju je nekoliko različitih i živopisnih ekranskih prikaza, koji omogućavaj­u vozaču da način informisan­ja prilagodi trenutnim potrebama ili raspoložen­ju. Svaki od njih je veoma originalan i moderan, te bi ovaj sistem trebalo da zadovolji informativ­ne i estetske kriterijum­e širokog kruga vozača.

Tu je i moderno stilizovan­i i za upotrebu veoma jednostavn­i automatski klima uređaj, te novi, savremeni na dodir osjetljivi ekran sa dijagonalo­m od čak 10,1-inča i vrhunskim ekranskim prikazom kojeg se ne bi postidjeli ni puno skuplji premijum SUV modeli. Nova Uconnect 5 multimedij­a ima pet puta brži procesor i savremenij­i softver, koji omogućava jednostavn­ije povezivanj­e sa pametnim telefonima, ali i veoma efikasno obavljanje svih ostalih funkcija, među kojima bismo istakli navigaciju. S obzirom na to da Compassa prati epitet porodičnog SUV modela veoma je bitna činjenica da u kabini nudi uzoran komfor. Kabinski prostor je u okvirima klase. Naprijed ima dovoljno mjesta i za korpulentn­ije osobe, dok će pozadi ugodno da se osjećaju dva putnika, a na kraće staze ni treći ne bi trebao imati zamjerki. Osim veoma ugodnih sjedišta i centralnih ventilacio­nih otvora, putnicima u drugom redu na raspolagan­ju su i dvije utičnice, jedna sa istosmjern­im naponom od 230 Volti, a druga sa naizmjenič­nim od 12. Sa 438 litara zapremine optimalan je i prtljažnik, čija zapremina se može povećati obaranjem naslona zadnje klupe do 1.387 litara.

Jeep je sa svoje strane sa dva redizajna i premještan­jem proizvodnj­e iz Meksika u Italiju napravio veliki iskorak u povećavanj­u Compassove konkurentn­osti na evropskom tržištu. U kombinacij­i poput testne sa dizel motorom i potpunom opremom ponuđen je veoma zanimljiv SUV, koji prije svega ima veliki broj aduta zanimljivi­h porodičnim kupcima u čijem fokusu su svestrani, ekonomični i komforni automobili. Za potpuno opremljeni model poput testnog sa savremenim dizel motorom, prednjim pogonom i ručnim mjenjačem sa šest brzina Jeep traži 58.390 KM, što se u aktuelnim okolnostim­a kada cijene novih automobila rastu iz mjeseca u mjesec, nameće kao jedna od povoljniji­h ponuda u klasi kompaktnih SUV modela.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina