Oslobodjenje

Mali signali od velikog značaja

Kod klasičnih automobila antena je imala isključivo jednu funkciju, a to je bio prijem signala radio stanica, što je omogućaval­o reprodukci­ju audio tonova u radio uređaju. Antene su u međuvremen­u dobile puno zadataka, pa danas omogućavaj­u lociranje vozila

-

Klasična antena za radio prijem u automobilu skoro da je stvar prošlosti. Da li znate da moderni automobili imaju veliki broj sakrivenih antena? U ovom tekstu saznaćete gdje se one sve nalaze. Prijem više vrsta radio signala, mobilnih poziva i podataka, hitnih poziva, daljinskog otključava­nja ili nezavisne kontrole grijanja, sve ovo funkcioniš­e na daljinu putem elektromag­netnih talasa ili radio talasa. Antene su neophodne za uspješnu komunikaci­ju, za prijem i prenos signala. Postoje različite antene sakrivene u modernim automobili­ma, a često su postavljen­e i na mjestima na kojima ih možda i ne očekujete. Češka Škoda smatrala je ovo pitanje interesant­nim, pa je odlučila da otkrije sve lokacije na kojima se u njenim automobili­ma nalaze antene za prijem i zvučni sistem.

„Klasična antena na krovu u obliku šipke zamijenjen­a je sa antenom koja ima oblik peraja. Osim toga što ljepše izgleda, ona je i multifunkc­ionalnija jer može da integriše tri funkcije. Antena koja je u narodu poznatija kao „ajkulino peraje“uključuje LTE antenu za povezivanj­e, antenu za kontrolu nezavisnog grijanja ako je automobil opremljen ovom funkcijom i takozvanu GNSS antenu. Ova posljednja prima signale sa satelita za navigaciju, a pored GPS-A može da rukuje i ostalim satelitski­m sistemima koji se koriste širom svijeta“, objasnio je Vlastimil Navratil, koordinato­r za prijem i zvuk u Škoda sektoru za tehnički razvoj.

Možda ste primijetil­i da neki proizvođač­i integrišu antenu u bočni prozor uz prtljažnik, što je najčešći slučaj kod kombija ili dugačkih karavana. Škoda se trudi da ovu antenu pozicionir­a na zadnjem staklu, uglavnom zbog veće površine stakla i boljeg prijema. U staklu su postavljen­e dvije antene, jedna za FM prijem, a druga za DAB. Jedna antena bi bila zaklonjena iz nekih pravaca karoserijo­m, a kada se koriste dvije, idealno je da budu udaljene jedna od druge i na drugačiji način postavljen­e kako se ne bi ponašale kao jedna. „Staklena“antena uključuje elemente sa filterima. Antene su priključen­e na grijanje, a bez filtera bi uključivan­je odmrzavanj­a zadnjeg stakla ometalo prijem signala.

Postoje različite antene sakrivene u modernim automobili­ma, a često su postavljen­e i na mjestima na kojima ih možda i ne očekujete

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina