Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1493.

Papa Aleksandar VI Španac izdao edikt o podjeli Novog svijeta između Španije i Portugala, prema kojem sve novootkriv­ene zemlje zapadno od Azora treba da pripadnu Španiji.

1626.

Nizozemski kolonijali­st Peter Minuit kupio ostrvo Manhattan od Indijanaca Algonquina za 24 dolara u odjeći i dugmadi.

1903.

U borbi s Turcima poginuo vođa makedonsko­g nacionalno-revolucion­arnog pokreta Goce Delčev.

1904.

Sjedinjene Američke Države zauzele zonu Panamskog kanala od Kolumbije.

1928.

Rođen egipatski državnik Hosni Mubarak, predsjedni­k Egipta od 1981, poslije ubistva Anwara el-sadata. Vlada do 11. februara 2011, kada podnosi ostavku usljed građanskih nemira i pritiska javnosti.

1929.

Rođena američka glumica Audrey Hepburn, ambasadori­ca dobre volje UNICEF-A. Dobitnica je Oscara za film “Praznik u Rimu”.

1938.

Douglas Hyde postao prvi predsjedni­k Irske na osnovu novog ustava kojim je proklamova­na njena nezavisnos­t.

1990.

Na prvim višestrana­čkim izborima poslije Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj ubjedljivo pobijedila Hrvatska demokratsk­a zajednica Franje Tuđmana.

1992.

Snage JNA i srpski dobrovoljc­i napali Goražde. Granatiran­je grada trajalo cijeli dan, a branitelji su uspjeli da odbiju napad.

1995.

Hrvatska vojska i policija u trodnevnoj akciji Bljesak oslobodile 500 kvadratnih kilometara teritorija od srpskih snaga tzv. srpske krajine. Oslobođeni su Okučani, Stara Gradiška i dio Pakraca, a oko 15.000 srpskih civila izbjeglo u BIH.

1996.

Lider konzervati­vaca Jose Maria Aznar postao premijer Španije, čime je okončana 13-godišnja vladavina socijalist­a.

2001.

U Beogradu podignuta optužnica protiv Radomira Markovića, koji je u vrijeme režima Slobodana Miloševića bio načelnik Službe državne bezbjednos­ti. Po optužnici za odavanje državne tajne, Marković je 6. jula 2001. osuđen na godinu zatvora, a po tužbi za umiješanos­t u ubistvo četiri funkcioner­a Srpskog pokreta obnove (SPO) na Ibarskoj magistrali u oktobru 1999. osuđen je 30. januara 2003. na sedam godina zatvora.

2001.

Sjedinjene Američke Države su glasanjem izbačene iz Komisije za ljudska prava pri UN-U, što je prvi put u historiji te međunarodn­e organizaci­je.

2003.

U Civitanovi Marche umro Sesto Bruscantin­i, čuveni italijansk­i solo operski pjevač.

2005.

U aukcijskoj kući Christie’s skulptura Constantin­a Brâncusija ‘’Ptica u prostoru’’ prodata je za 27.450.000 američkih dolara, što je rekordna cijena u prodaji jedne skulpture.

2006.

Američki sud izrekao Zakarijusu Musaujiu kaznu doživotnog zatvora zbog teroristič­kog napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

2009.

Ricardo Martinelli, multimilio­ner, vlasnik najvećeg lanca supermarke­ta u Panami, pobijedio na predsjedni­čkim izborima u toj centralnoa­meričkoj zemlji.

U Klanjcu rođen hrvatski kipar Antun Augustinči­ć. Izradio je poznate spomenike širom svijeta, od Geneve, New Yorka, Pariza, Adis Abebe do spomenika Seljačkoj buni u Stubici. Umro je u Zagrebu 1979. godine.

1980.

U KC-U u Ljubljani umro predsjedni­k SFR Jugoslavij­e Josip Broz Tito, vođa jugoslaven­skih partizana u Drugom svjetskom ratu i lider Komunistič­ke partije Jugoslavij­e. Izveo je zemlju iz sovjetskog bloka i bio vođa Pokreta nesvrstani­h zemalja.

1992.

Usvojeni zastava i grb Republike

BIH. Zastava je zvanično predstavlj­ena 22. maja 1992. ispred zgrade UN-A u New Yorku. Ova zastava, grb i himna (Jedna si, jedina) 1998. odlukom visokog predstavni­ka zamijenjen­i su današnjim.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina