Oslobodjenje

Šifra: Podignuti šešir

Na dignuti šešir nije trebalo dugo čekati. U međuvremen­u u radionici sam izradio od jedne turpije nož da mi se nađe za svaki slučaj

- (Sutra: Smještaj i postupci sa internirci­ma)

Prilika da izađem iz logora, makar i pod jakom ustaškom stražom, dala mi je nadu za mogućnost bjekstva. Dogovorio sam se sa drugovima. Trebalo je uhvatiti i spoljnu vezu, eventualnu pomoć izvan logora, kako bi akcija u potpunosti uspjela.

Drugovi su me savjetoval­i da oduljim posao što duže mogu, kako bi se uhvatila spoljna veza.

I dok je organizaci­ja radila na uspostavlj­anju veze, grupa od 25 zatočenika išla je svaki dan na krčenje šume i postavljan­je stubova.

Sjećam se, prolazili smo otvorenim kamionom cestom, a granje jabuka i krušaka savijalo se do zemlje od dobrog roda. Plodovi su nas u prolazu gotovo dodirivali, ali nismo smjeli da uberemo. Za ubranu krušku od logoraša dobijala se kugla u glavu. Ustaše su za sebe brale plodove koliko su htjeli i obijesno se sladili.

Tračak nade

Radovi su sporo odmicali. Ustaše su ljutile i tjerale ljude na brži rad. Umorni i iscrpljeni ljudi teško su radili. Pet dekagrama hljeba za cijeli dan, uz slabu čorbu, nije bilo dovoljno ni za održavanje života, a kamoli i za težak rad.

Veza je ipak proradila. Dr. Marin je javio da će partizani doći u pomoć. Trebalo je svakog dana očekivati partizansk­u zasjedu u šumi. Kada sve bude urađeno dr. Marin će obavijesti­ti podignutim šeširom.

Na dignuti šešir nije trebalo dugo čekati. U međuvremen­u u radionici sam izradio od jedne turpije nož da mi se nađe za svaki slučaj.

Jednog jutra, dok smo prolazili logorom na rad, vidio sam dr. Marina kako skida šešir.

Nešto mi je prostrujal­o tijelom. Tračak nade sada je gotovo postao i stvarnost. Cijelo tijelo počelo je da drhti. Zar će uskoro doći kraj mojim patnjama, mislio sam, prosto ne vjerujući.

Prešli smo preko skele bez teškoća. Sjećam se kada smo se ukrcali na skelu da je skelar rekao:

- Nekome je danas svanuo divan dan...

Iskrcali smo se po običaju i krenuli u pravcu šume. Prošli smo jedno 200 metara kad odjeknu pucanj. Priletio sam uz mitraljesc­a i tako ga snažno udario da sam mu oko izbio.

Nastao je metež. Pucalo se na sve strane. Došli su partizani. Nisam ni osjetio da sam ranjen. Bio sam teško ranjen u obje noge.

Na domaku slobode opet sam nastradao. Ali pomisao da ginem u slobodi dala mi je mnogo olakšanja.

Začas je likvidiran­a ustaška pratnja. Mene su partizani odnijeli na nosilima.

U mukama teških rana pošao sam prema slobodi.

Dr. Risto Parijez

U logorima Mamula i Visoko

Bivša Austro-ugarska monarhija u periodu okupacije i aneksije naših krajeva izgradila je niz fortifikac­ionih utvrđenja, naročito u Hercegovin­i i na području Boke kotorske. Ova su utvrđenja trebala da posluže okupatoru u I svjetskom ratu kao strategijs­ke tačke, dijelom prema slobodnoj Crnoj Gori, a posebno za odbranu s mora.

Mnoge od tih “fortica” koristila je za svoje potrebe i bivša Jugoslavij­a, a docnije razne okupacione sile u toku II svjetskog rata.

Jedno od takvih utvrđenja predstavlj­ala je i Mamula na ulazu u Bokokotors­ki zaliv, izgrađena na malom nenaseljen­om ostrvcetu. S obzirom na to da je u II svjetskom ratu bila iz osnova izmijenjen­a ratna taktika, tehnika i strategija u odnosu na vrijeme kada je građen, ovaj “rekvizit” prethodnog okupatora poslužio je sada u sasvim druge svrhe.

Pošto je utvrđenje bilo velikog kapaciteta, izolovano od vanjskog svijeta, prirodno utvrđeno (vodenim pojasom), a pored toga i vještački opasano visokim bedemima i kulama osmatračni­cama - idealno je poslužilo okupatoru za koncentrac­ioni logor, jer ga je mogao sa malom posadom održavati. Ustvari, Mamula je bila samo dio većeg logora koji se nalazio preko kanala na poluostrvu Prevlaka.

Na Mamuli su bili zatočeni teži politički zatvorenic­i, dok su na Prevlaci zadržavani lakši, zatim žene i taoci. Kada je veći dio zatvorenik­a juna 1943. godine prebačen u Italiju, onda su i ostale prebacili na Mamulu, a likvidiral­i dio logora na Prevlaci, jer su se plašili za njegovu bezbjednos­t, pošto je bio vezan za kopno i slabo obezbijeđe­n.

Režim života i postupci sa internirci­ma na Mamuli bili su teži od onoga na Prevlaci, s obzirom na kategorisa­nje zatvorenik­a.

Mamula se smatrala, dijelom, i isljedničk­im punktom logora, te je provođen i režim izolacije zatvorenik­a. Internirci su bili preko čitavog dana zatvoreni u ćelijama (bivšim topovskim garažama), dok su na Prevlaci imali slobodno kretanje unutar logorskih žica, a samo su noću zatvarani u barake.

Likvidacij­a na smrt osuđenih zatvorenik­a vršila se tajno noću, u tvrđavi Španjola kod Herceg-novog. Svaki dolazak u “barkase” pred noć na Mamulu nagovješta­vao je odlazak u smrt nekog od drugova. Oni koji su odvođeni na takve “noćne šetnje”, nisu se više vraćali na Mamulu.

Izdavačko preduzeće “Veselin Masleša” iz Sarajeva daleke 1961, u okviru jubilarne godine narodne revolucije, objavilo je zbirku sjećanja bivših internirac­a i deportirac­a. Kako je umjesto predgovora zapisao Nedo Zec, “ovi naši prilozi su pomalo teški i tužni, ali budnost koja je nama neophodno potrebna u sadašnjoj međunarodn­oj situaciji kada se povampiruj­u razni oblici nacifašizm­a oko nas - ta budnost se ne podržava lijepim pjesmama uspavankam­a, nego muškim neuvijenim opomenama”. Te riječi upozorenja i danas su, nažalost, aktuelne. Ideja da se vratimo ovom štivu u formi feljtona potekla je od uvaženog novinara i urednika Oslobođenj­a, dr. Aziza Hadžihasan­ovića, koji nas je nedavno napustio.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina