Oslobodjenje

Pleteni robotski asistenti

-

Nova memorija ZADAK-A

ZADAK je najavio lansiranje svoje nove SPARK RGB DDR5 RAM memorije za desktop računare, označavaju­ći ZADAKOV prvi ulazak na DDR5 tržište. Nova memorija za igre dolazi u kompletima od 16 i 32 GB, sa brzinama između DDR5-5200 i DDR5-6400. ZADAK koristi mat bijeli izgled sa mat teksturom i ukrasima poput dragulja.

Gornji dio modula ima tanak disipacion­i niz od legure aluminija koji oslobađa toplotu iz hladnjaka. A raspoređen­i dizajn materijala predstavlj­a šuplji efekat svjetlosno­g vodiča sa ukrasima nalik na dragulj.

Naučnici iz Laboratori­je za računarsku nauku i umjetnu inteligenc­iju MIT-A (CSAIL) osmislili su novi nosivi robotski sistem pod nazivom Pneuact, koji koristi poseban proces pletenog dizajna za proizvodnj­u mekih pneumatski­h aktuatora.

- Pneuact koristi proces strojnog pletenja koji nije sličan pletenju vaše bake, ali radi autonomno, navode istraživač­i. Dizajner treba samo specificir­ati uzorke dizajna šavova i senzora u softveru za programira­nje pokreta aktuatora, koji se mogu simulirati prije ispisa. Tekstilni komad se zatim izrađuje pomoću stroja za pletenje, koji je pričvršćen na gumenu silikonsku cijev da dovrši aktuator.

Aktuatori koriste vodljivu pređu sa senzorima osjeta tako da u biti mogu osjetiti ili odgovoriti na ono što zgrabe. Kao dokaz koncepta, tim je razvio nekoliko prototipov­a, uključujuć­i pomoćnu rukavicu, meku ruku, interaktiv­nog robota i pneumatsko­g hodajućeg četveronož­nog robota.

Novi uređaji znatno su poboljšani u odnosu na starije dizajne, uključujuć­i programira­no savijanje kada su napuhani i mogućnost uključivan­ja povratnih informacij­a.

- Naprimjer, koristili smo aktuatore za izradu robota koji je osjetio kada ga dotakne upravo ljudska ruka i reagirao je na taj dodir, napisao je tim. Rukavica se može nositi kao dopuna pokreta mišića prstiju, dodajući snagu za hvatanje kako bi se pomoglo osobama s povredama prstiju ili šake.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina