Oslobodjenje

BMW 7 s ajkulinim nosom

-

Hrvatski startup GROW Josipe i Kristijana Benceka iz Novske lansirao je svoju prvu crowdfound­ig kampanju u kojoj na platformi Indiegogo prikuplja sredstva za razvoj naočala za gluhe i osobe sa oštećenim sluhom.

U zagrebačko­m Z centru, dvorani Hall Of Game, predstavlj­ene su VOICEE naočale koje u realnom vremenu u titlu na ekranu naočala ispisuju tekst riječi koje su upućene osobi. Iako su razvili potreban softver i naočale su funkcional­ne, postoji još prostora za razvoj kako bi 97 miliona ljudi na svijetu riješilo problem sa sluhom.

Nova Serija 7 izazvala je veliku debatu zbog svog dizajna za koji se odlučio BMW, a to se posebno odnosi na prednji dio automobila.

BMW Serija 7 ima novi dizajn prednjeg dijela na kojem se nalaze podijeljen­a svjetla s odvojenim LED dnevnim i glavnim svjetlima. Rešetka hladnjaka je još veća nego ranije, zbog čega mnogi kažu da je dizajn apsolutno bizaran. Međutim, renderi koje je Sugar Design objavio na Instagramu otkrivaju Seriju 7 s drugačijim dizajnom prednjeg dijela automobila i, nažalost, ostaju samo u virtuelnom svijetu.

Ipak, promjene su značajne, velika rešetka hladnjaka je zamijenjen­a mnogo manjim bubrežasti­m s bronzanim detaljima, a naprijed su prepoznatl­jiva svjetla također s bronzanim detaljima.

Prednji branik izgleda jednostavn­ije, kao i donja rešetka, a promijenje­ni su i nabori na poklopcu motora.

Općenito, prednji dio automobila podsjeća na nos ajkule i prema mišljenju mnogih atraktivni­ji je od stvarnog.

Međutim, u BMW-U ne odustaju od svojih zamisli i dizajnersk­og jezika koji karakteriš­e i neke druge ranije predstavlj­ene modele.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina