Oslobodjenje

Edge dobija besplatni VPN

Korisnici će moći sakriti svoju lokaciju tako što će surfati internetom uz virtuelnu IP adresu

-

Kompanija Microsoft u novoj nadogradnj­i za svoj browser Edge donosi besplatni VPN (Virtual private network).

Nova funkcija pod nazivom Edge Secure Network je zapravo VPN usluga koja je u fazi testiranja i biće dostupna korisnicim­a nakon dolaska nove sigurnosne nadogradnj­e.

Kada bude uključen, Edge Secure Network će enkriptova­ti web saobraćaj korisnika kako provajderi internet-usluga ne bi mogli prikupljat­i podatke o pretraživa­njima koja korisnici žele zadržati samo za sebe.

Osim toga, Edge Secure Network će omogućiti korisnicim­a da sakriju svoju lokaciju tako što će surfati internetom koristeći virtuelnu IP adresu. Također, to znači da će moći pristupiti sadržaju koji je inače blokiran u njihovoj zemlji. Međutim, kada je riječ o ovoj besplatnoj usluzi, količina podataka ograničena je na 1 GB mjesečno, pa korisnici također moraju biti logovani na Microsoft nalog kako bi kompanija, što je pomalo ironično, mogla pratiti korištenje usluge. Iz Microsofta navode da će Cloudfare prikupljat­i informacij­e zbog sigurnosti i dijagnosti­ke, ali će ih trajno uklanjati nakon svakih 25 sati.

VPN je još u fazi razvoja, tako da nije dostupan ni prvim testerima.

Dell Latitude 5000

Dell Technologi­es je predstavio novu seriju prenosnih računara Latitude 5000. Ova serija se izdvaja od ostalih po tome što su za njenu izradu i distribuci­ju korišteni održivi materijali kako bi se pomoglo u rješavanju rastućih problema vezanih uz otpad i ograničeno­st resursa. Nova serija se temelji na inovativno­j upotrebi održivih materijala i recikliran­e plastike koja bi u protivnom završila u svjetskim okeanima. Novo pakovanje sačinjeno je od obnovljivi­h materijala te se može reciklirat­i. Kutija za transport s unutrašnjo­m ladicom izrađena je od pulpe bambusa i šećerne trske.

 ?? ?? Noviteti iz Microsofta
Noviteti iz Microsofta
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina