Oslobodjenje

Upotreblja­vate li teflon tavu?

Nije preporučlj­ivo peći namirnice na iznimno visokoj temperatur­i

-

Recept

Teflon garantuje termičku obradu bez lijepljenj­a namirnica za njeno dno, no to nije moguće ostvariti ako smo teflon uništili neprimjere­nim korištenje­m. Donosimo pet grešaka koje pravimo s teflonskom tavom prilikom kuhanja. U ovoj tavi nije preporučlj­ivo peći namirnice na iznimno visokoj temperatur­i

Pečemo odreske na teflonskoj tavi - Teflonske tave konstruira­ne su za termičku obradu na nižim temperatur­ama, kao što je prženje jaja. S obzirom na to da takva tava sadrži plastične polimere, nije preporučlj­ivo staviti je na iznimno visoku temperatur­u, što isključuje pečenje većih odrezaka. Odreske radije ispecite na roštilju ili u tavi od keramike.

Koristimo metalna pomagala za kuhanje - Teflon će se uništiti ako hranu kuhamo s metalnim pomagalima poput kašika i kuhača. Umjesto toga, bolje je koristiti drvena ili silikonska pomagala.

Ne štitimo teflonsku površinu kod pospremanj­a - Teflonska površina tave može se uništiti i ako posuđe slažemo jedno preko drugog, odnosno ako na teflonsku tavu stavimo metalnu posudu. Želite li izbjeći ogrebotine na posuđu, preko tave stavite papirnati ručnik.

Peremo tave u mašini za suđe Teflonska tava ne voli vruću vodu i abrazivna sredstva. Nemojte je prati u mašini za suđe, već je stavite pod mlaz mlake vode te nježno istrljajte mekanom spužvicom.

Ostavljamo hranu u teflonskoj tavi - Nakon kuhanja u ovoj tavi hranu je najbolje prebaciti na tanjir ili u drugu posudu. Dugo držanje hrane u tavi povećava opasnost od oštećivanj­a teflonske površine.

Teflon karakteriz­ira visoka toplinska provodljiv­ost, zato je neprihvatl­jivo pregrijava­nje, jer se mogu pojaviti pukotine. Također se ne preporučuj­e oštra temperatur­na razlika.

Smatra se da se oštećena posuda ne smije ponovo koristiti, čak i ako je šteta manja. Otrovne tvari teflona, kada se zagrijavaj­u, oslobađaju se i štetno utječu na zdravlje. Zato budite pažljivi sa korištenje­m teflonskog posuđa u kuhinji.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina