Oslobodjenje

Japanci u žalosti nakon smrti Osima

U Zemlji izlazećeg sunca objavljeno je nekoliko knjiga o legendarno­m stručnjaku koji je ostavio veliki trag

-

Smrt legendarno­g Ivice Osima odjeknula je u cijelom svijetu, gdje su veoma cijenili bh. stručnjaka. Poseban trag Osim je ostavio u Japanu, gdje je objavljeno nekoliko knjiga o njemu, a japanski novinari su ga pratili i godinama nakon što se prestao baviti trenerskim poslom.

Kao selektor vodio je reprezenta­ciju Japana, te klub JEF United, sa kojim je osvojio prvi trofej u historiji ovog kluba 2005, kada je osvojen Kup. Godinu poslije isti uspjeh je JEF United ostvario pod trenerskom palicom Amara Osima, Ivicinog sina.

Fudbalski savez Japana objavio je posvetu svom nekadašnje­m selektoru u kojoj piše da je na bolji svijet otišao otac japanskog fudbala.

- S Ivicom Osimom imam mnogo uspomena.stvoriojen­evjerovatn­uekipu za Svjetsko prvenstvo 1990. godine. Napravio je sjajan tim od JEF Uniteda, od reprezenta­cije Jugoslavij­e. Njegova sposobnost da shvati igrače bila je izvrsna. Molim se za njega, poručio je predsjedni­k Fudbalskog saveza Japana Kozo Tashima.

Saburo Kawabuchi, savjetnik u FS Japana, sjetio se trenutka kada je s Osimom razgovarao nakon što se legendarni trener oporavljao od moždanog udara, rekavši kako Ivica nije izgubio smisao za humor ni nakon teške nesreće koja ga je zadesila, pa je odmah nakon što se probudio iz kome počeo da se šali.

Na Twitteru se oglasio i JEF United, u kojem je Osim ostavio neizbrisiv trag.

- Želimo izraziti duboko žaljenje zbog smrti Ivice Osima u Austriji. Molimo se iz srca i duše za tebe, poručili su iz ovog japanskog kluba.

FS Japana objavio je posvetu nekadašnje­m selektoru u kojoj piše da je na bolji svijet otišao otac japanskog fudbala

 ?? ?? Svoju privrženos­t Sarajevu pokazao je 1992. godine, kada je podnio ostavku u Beogradu
Svoju privrženos­t Sarajevu pokazao je 1992. godine, kada je podnio ostavku u Beogradu
 ?? ?? Mirsad Baljić: Žal za legendarni­m trenerom
Mirsad Baljić: Žal za legendarni­m trenerom

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina