Oslobodjenje

Sunsi poveli uprkos sjajnoj partiji Dončića

Slovenac je briljirao, vukao je svoju ekipu postigavši 45 poena, ali je Dallas poražen od Phoenixa

- Piše: JASMIN TAJIĆ

Miami - Philadelph­ia 106:92 (1-0)

Košarkaši Miami Heata poveli su u seriji protiv Philadelph­ia 76ersa na domaćem terenu u drugoj rundi doigravanj­a NBA lige. U Miamiju je bilo 106:92 za Heat koji je poprilično lako i očekivano preskočio Sixerse kojima je izostanak Joela Embiida ipak bio prevelik udarac.

Zvijezda Philadelph­ije muči se s povredom lica i oka te potresom mozga pa se povratak očekuje tek nekad kasnije u seriji i to s maskom, a Sixersi moraju smoći načina da bez glavne zvijezde iznenade Heat u gostima bar jednom.

Ovaj put to se nije dogodilo, Sixersi osim jedne dobre serije krajem prvog poluvremen­a nisu bili dorastao protivnik i na susretu su vodili tek u dva navrata, najviše s pet poena razlike. Heat je početkom treće opet napravio ključnu razliku i više nije dozvolio gostima povratak u meč.

Kod Heata je ključan bio impuls s klupe Tylera Herroa s 25 poena i sedam asistencij­a uz četiri trice. Poen manje ubacio je Bam Adebayo sa sjajnih 8/10 iz igre i 12 skokova, dok je Jimmy Butler dodao 15 koševa uz devet uhvaćenih lopti.

Kod Philadelph­ije je Tobias Harris zabio 27, Tyrese Maxey 19, a James Harden tek 16 poena uz šut 5/13 te pet asistencij­a. Ako Sixersi žele do pobjede bez Embiida, Harden će morati mnogo bolje.

Phoenix - Dallas 121:114 (1-0)

A mnogo, mnogo bolje odigrala je glavna zvijezda Dallasa koju su Mavsi imali na dispozicij­i u Phoenixu, pa opet nije bilo dovoljno. Sunsi su bili ubjedljivi protiv Mavericksa uprkos tome što je 45 poena postigao Luka Dončić.

Slovenac je briljirao, vukao je svoju ekipu i pokušao napraviti preokret u četvrtoj četvrtini, ali sve je ostalo samo na pokušaju jer Dallas nijednom nije vodio niti imao izjednačen rezultat nakon sudačkog podbacivan­ja.

Sunsi su Dončića nadmašili timskom košarkom, gađali su 50 posto iz igre i svi starteri bili su dvocifreni uz pomoć šestog - Cama Johnsona koji je ubacio 17. Prvo ime ipak bio je Deandre Ayton s 25 poena i osam skokova, dok je 23 uz devet skokova i osam asistencij­a imao Devin Booker.

Dončić je za svojih 45 gađao iz igre 15/30, a imao je 12 asistencij­a i osam skokova. Na terenu je ostavio sve, a jedina kakva-takva pomoć bio je Maxi Kleber s 19 poena. Niko drugi nije prebacio 15 koševa.

Prvo ime Sunsa je bio Deandre Ayton s 25 poena i osam skokova, dok je 23 koša dodao Devin Booker

Posljednje vijesti

Na području Velike

Kladuše jučer je ubijen Eldin Ćerimović, rođen 1988. u Bihaću. O svemu je informisan­o Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona, a inspektori pod nadzorom tužilaštva vrše uviđaj.

Indijska zapadna država

Maharaštra registrova­la je 25 smrtnih slučajeva od toplotnog udara od kraja marta ove godine, što je najveći broj žrtava u posljednji­h pet godina, a temperatur­e u ovoj zemlji prelaze i 40 stepeni Celzijusa.

Grupa od 20

djece iz sirotišta u Lugansku na istoku Ukrajine stigla je u Sloveniju, gdje će ostati do kraja rata. Oni će boraviti u blizini grada Postojne.

Farah najavio odlazak

Britanska atletska zvijezda Mo Farah nakon šokantnog poraza na utrci Vitality London na 10.000 metara, koja se trčala ulicama britanske prijestoln­ice, izjavio je da ozbiljno razmišlja o okončanju karijere.

Četverostr­uki olimpijski pobjednik, koji je osvojio zlata na 5.000 i 10.000 metara na OI u Londonu i Rio de Janeiru, izgubio je od malo poznatog britanskog atletičara Ellisa Crossa, za kojim je zaostao četiri sekunde.

To je bila prva utrka za 39-godišnjeg Faraha nakon juna prošle godine, kada se nije uspio plasirati na OI u Tokiju.

- Izgleda da je došlo vrijeme da se suočim sa činjenicom da je došao kraj moje karijere. Pokušavam biti potpuno iskren i mislim da je to to. Tijelo mora biti spremno za napore, a ja nisam više mlad i imam puno posla s tim da dođem u formu, izjavio je Farah.

 ?? / EPA ?? Miami je pobijedio Philadelph­iju
/ EPA Miami je pobijedio Philadelph­iju
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina