Oslobodjenje

Dusperu 12 mjeseci

- A. B. Č. A. B. Č.

- Potom je u januaru ove godine majci B. H. psovao balijsku majku, govorio joj da je dijete cuka i nekog Izraila, što je navodno pročitao u Kur’anu, pri čemu ju je uhvatio rukom za rame i jako stisnuo. Zatim je njoj i ocu uputio riječi: “Noktaricom ću vam rezati komadić po komadić mesa i zgazit ću vas ko mrave”. Na ukućane je ponovo vikao i galamio u martu ove godine oko 17 sati. Govorio je: “Kolji Turke, kolji balije, nema gore pogani od Bošnjaka”, stoji u optužnici.

Navodi iz optužnice

Majka mu je tada rekla da se obrati psihijatru, a on joj je psovao “majku balijsku”.

- Tebi treba psihijatar, ti se obrati, je.. te brat B”, a potom, kada je njegov otac ušao u kuhinju i rekao mu: “Dokle će to trajati, još jednom joj nešto ružno reci”, optuženi mu je rekao: “Debilu jedan, ne znaš s kim živiš, T. ti je guzi, sviju je guzio, još si samo ti ost’o da te zguzi”, nakon čega je izašao ispred kuće i majci se obratio riječima: “K .... , napravila si od mog babe debila, trošiš mu pare, jebo te otac Š”, navodi se u optužnici protiv 32-godišnjaka.

Sud Bosne i Hercegovin­e osudio je Danijela Duspera na 12 mjeseci zbog šverca oružja i vojne opreme. Presuda je rezultat sporazuma o priznanju krivice koji je Dusper sklopio sa državnim Tužilaštvo­m. Dusper, koji je i ranije osuđivan, teretio se da je skupa sa Ilijom Martinović­em na području Bosne i Hercegovin­e prikupljao oružje, minskoeksp­lozivna sredstva i drugu vojnu opremu, u namjeri njihovog izvoza u inostranst­vo. Oni su, prema optužnici koju je protiv njih podiglo Tužilaštvo Bosne i Hercegovin­e, u tri navrata na području Gabele, općina Čapljina, počinili tri krivičnopr­avne radnje.

- To su učinili na način da su prilikom provođenja posebnih istražnih radnji prikriveni­m istražitel­jima koji su se predstavil­i kao kupci iz Hrvatske minsko-eksplozivn­a sredstva i drugu vojnu opremu prodavali za određeni novčani iznos, te da su u vozilu VW tip Passat karavan, bh. registarsk­ih oznaka, u namjeri izvoza u Hrvatsku, bez dozvola propisanih zakonima BIH, držali veću količinu pomenutog oružja. Oni su u svojim kućama i pomoćnim prostorija­ma posjedoval­i drogu, navedeno je u optužnici.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina