Oslobodjenje

Haaland je sprema

- Piše: JASMIN TAJIĆ

Mladi norveški napadač već se dokazao na terenu, dolazak u Manchester City čini se kao dobra opcija, a postoji i priča zašto vjerovatno nikad neće preći u United

Manchester City kupio je talentovan­og norveškog napadača Erlinga Haalanda aktiviraju­ći otkupnu klauzulu vrijednu 75 miliona eura. S obzirom na to da građani mogu za Jacka Grealisha izdvojiti vrtoglavih 118 miliona eura, ovo se čini kao idealna kupovina. Norveški napadač doći će u Premier ligu na velika vrata, a cijeli fudbalski svijet već sada jako dobro zna ko je Haaland i o kakvom je vrhunskom talentu riječ. Ali kako je sve počelo, odakle je došao mladi napadač i kako je dečko iz malenog kluba Brynea uspio osvojiti svijet?

Rođen je u engleskom gradu Leedsu 21. jula 2000. godine. U to vrijeme njegov otac Alf-inge Haaland igrao je za Leeds United, klub koji se tada takmičio u Premier ligi. I Haaland mlađi je veliki fan Leeds Uniteda.

- Moj san je da osvojim Premier ligu s Leedsom, poznata je izjava mladog napadača. Sada ta izjava zvuči malo smiješno nakon prelaska u City, ali kao djeca svi smo imali drugačije prioritete pa mu se može progledati kroz prste.

Nakon što mu je otac završio karijeru, odlučio je svoju porodicu vratiti u Norvešku. I tako se 2004. godine vraća u Bryne, mjesto u Norveškoj u kojem su mu živjeli roditelji. Kao petogodišn­jak pridružio se akademiji lokalnog kluba Bryne FK. Trener mlađih generacija u tom klubu Alf Ingve Berntsen bio je impresioni­ran njime, a odmah je počeo igrati na poziciji napadača.

Uvijek među prvima dolazim u treningcen­tar, ali on je bio tamo prije mene.

Dolazi i slobodnim danima, kaže Roman Bürki, golman Borussije

- Prvi put sam vidio Erlinga kada je imao pet godina i kada se pridružio treningu s godinu starijom generacijo­m. Njegova prva dva kontakta s loptom završena su golovima. Od prvog trenutka bio je veoma, veoma dobar iako ranije nije igrao u klubu, kaže Berntsen za goal.com, te dodaje:

- Počeo je igrati u svojoj generaciji, ali budući da je bio toliko bolji od ostalih, odmah smo ga ubacili među starije dječake. Tada, 2005. godine, klub je izgradio zatvoreni teren s travom koji je uvijek bio otvoren tokom vikenda. Erling i još 20-ak dječaka uvijek su se vikendom sastajali na terenu i satima igrali fudbal. Bio je malo niži od ostalih, jer je bio godinu mlađi, ali to mu nije smetalo u postizanju golova. Nakon nekoliko godina znali smo da ima sve što je potrebno kako bi napravio veliku karijeru.

Od Moldea do Salzburga

Haaland je debitovao u prvoj ekipi Brynea već s 15 godina. Skupio je 16 nastupa, nije postigao pogodak, ali svejedno se smatrao velikim potencijal­om i poslije te sezone prešao je u Molde, klub koji je predvodila legenda norveškog fudbala Ole Gunnar Solskjaer. Već tada su mu dali nadimak norveško čudo od djeteta.

- Ole je imao velik utjecaj na moj život i mnogo toga me naučio. On je

Pratili smo Erlinga od 2016, otkad je igrao u norveškoj reprezenta­ciji do 16 godina. Gledali smo ga uživo i analiziral­i, kažu iz Salzburga

zaslužan za to što sam postao ovakav igrač. Sjajna je osoba i dobar je trener, izjavio je jednom prilikom Haaland.

- Vidim da je on dobio neke stvari od mene, ali u većini drugih stvari već je sad puno bolji nego što sam ja bio, rekao je Haalandov otac i dodao:

- Mislim da je naučio neke stvari od mene vezane za mentalitet i veliku želju za pobjedom.

Svoju prvu sezonu u Moldeu završio je s četiri postignuta gola u svim takmičenji­ma, ali taj učinak nadmašio je sljedeće sezone, s četiri gola u jednoj utakmici, i to protiv lidera lige Branna. Zato je sezonu 2017/18. završio s 12 golova u 25 utakmica, što je privuklo pažnju još više klubova. Leeds United poslao je ponudu za napadača koji je imao tek 18 godina, ali on je bio impresioni­ran projektom u Red Bull Salzburgu i prešao je u austrijsku Bundesligu u januaru 2019. godine. RB Salzburg pažljivo je pratio Haalandov napredak prije nego što je odlučio dovesti ga. Sportski direktor Christoph Freund otkrio je da su ga mnogo puta gledali uživo kako bi saznali više o njemu.

- Pratili smo Erlinga od 2016, otkad je igrao u norveškoj reprezenta­ciji do 16 godina. Gledali smo ga uživo i analiziral­i bezbroj videosnima­ka o njemu. U to vrijeme bio je u fazi razvoja i zbog toga je jednostavn­o privukao pažnju na terenu. Njegova pozitivna energija i karizma, kao i bezuvjetna želja za postizanje­m golova u svakoj utakmici, bile su najupečatl­jivije. Također, posjeduje puno energije na terenu

 ?? ?? I otac Alf-inge je igrao za Manchester City
I otac Alf-inge je igrao za Manchester City
 ?? ?? Čabaravdić (lijevo) sa golmanom Farisom Žigom
Čabaravdić (lijevo) sa golmanom Farisom Žigom
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina