Oslobodjenje

Časna politička (opet) u Bruxellesu

Adnan Huskić smatra da je sastanak u Bruxellesu način osiguranja produženja misije EUFOR-ALTHEA

- Piše: Matea Jerković

Dr.adnanhuski­ć,predavačna­ssst-u i politički analitičar, ističe da nije siguran šta je bio ultimativn­i cilj sastanka u Bruxellesu. Posmatraju­ći tačke navedene u Političkom sporazumu o principima koji će osigurati funkcional­nu Bosnu i Hercegovin­u koja napreduje na evropskom putu, uvjeren je da se radi o osiguravan­ju misije EUFORALTHE­A i da je sve ostalo ukras oko toga.

- Opet su zvali iste ljude, tj. pored opozicioni­h političara, imali su ljude koji su ključni vinovnici blokada. Oni koji čine koaliciju imali su najgori učinak od svih dosadašnji­h vlada, a u BIH je to baš postignuće u neučinkovi­tosti, kaže dr. Huskić.

A iz Ambasade SAD-A poručili su da SAD, sa evropskim partnerima, dijele podršku aspiraciji bh. građana da uživaju veću sigurnost i prosperite­t kroz evroatlant­ske integracij­e.

- Bh. lideri, nažalost, imaju slabe rezultate u iskorištav­anju prilika da provodeći reforme, ovu zemlju povedu naprijed. Oni koji ne ispune svoja reformska obećanja i umjesto toga nastave da sprečavaju BIH da ispuni puni potencijal, treba da odgovaraju, navedeno je na službenom Twitteru Ambasade.

Branislav Borenović, lider PDP-A, za Oslobođenj­e ističe da je zvaničnici­ma EU, umjesto što vladajućim strankama u BIH nude novu obavezujuć­u izjavu, bolje bilo da kažu ko je odgovoran za propast svih prethodnih.

- Ovako, stiče se utisak da i neki evropskizv­aničniciuč­estvuju,iakoulažu ogromnu energiju, u tim predstavam­a koje godinama ne donose iskorak, kaže Borenović.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina