Oslobodjenje

Roše vrijeme građana BIH

-

- Uzalud sada fina priča da su oni nešto odbranili u Bruxellesu, to je netačno, rekao je Šarović.

Željkacvij­anović,predsjedni­cars-a, rekla je da je ovo teško vrijeme i za EU, ali i za BIH, te da se mora razgovarat­i.

- Način na koji su se dešavala dosadašnja proširenja EU ne odgovara današnjem vremenu i komplikova­nom političkom trenutku na evropskom, ali ni na globalnom nivou. Podržavam svaki razgovor. Niti je sada EU spremna za nas, niti smo mi spremni za nju, ali tražimo rješenje, rekla je Cvijanović i dodala da je “kapitulaci­ja ne smjeti otići i reći šta misliš ako misliš”.

Dr. Adnan Huskić, predavač na SSST-U i politički analitičar, smatra da je važna tačka sporazuma podrška misiji EUFOR-ALTHEA.

- Mislim da je to čak možda i bio nejasan cilj, ali zbog brige koja postoji unutar EU da će Rusija blokirati misiju EUFOR-A zbog odnosa spram rata u Ukrajini, ovo je dodatni argument u korist misije. Sve ostalo je, po meni, potpuno gubljenje vremena - potcrtavan­je, još jednom, svih stvari koje ne samo da su zakonske i ustavne obaveze već su i preuzete obaveze u procesu EU integracij­a i svih dokumenata. Razgovarat­i o reformskim koracima koje treba uraditi, ponovo sa grupom političara iz BIH i to u momentu kada počinje ljetna pauza nakon koje su izbori, potpuno je nejasno, kaže dr. Huskić i dodaje da su opet pozvani isti ljudi, ključni vinovnici blokada.

Napominje da nije bilo aktivne opozicije, oni ne bi mogli reći da su išta uradili, tako da ne vidi ništa pozitivno iz cijele priče.

Dva puta za BIH

Adnan Ćerimagić, analitičar Inicijativ­e za evropsku stabilnost (ESI) iz Bruxellesa, ističe da je sastanak održan zbog rasprave koju će EU imati o budućnosti proširenja.

- Trenutno se vode rasprave o tome da li će EK predložiti kandidatsk­i status za Ukrajinu i da li će članice to podržati, kaže Ćerimagić.

Smatra da, bez obzira na način kako je sastanak prošao i na samu izjavu, imaju dva puta za BIH - jedan je da Michel i EK kažu da će i Ukrajina i Moldavija i BIH dobiti kandidatsk­i status u isto vrijeme, a drugi - zato što političari u BIH nisu ispunili sve uvjete, a i sami se slažu da je potrebno uraditi više, da kažu da Ukrajini i BIH ne treba dati status kandidata, ističe Ćerimagić.

Iz OHR-A su saopštili da visoki predstavni­k Christian Schmidt pozdravlja razgovore u Bruxellesu i politički sporazum koji ide u pravcu napretka BIH na putu ka EU.

Podžić u sjedištu NATO-A

Ministar odbrane Bosne i Hercegovin­e Sifet Podžić na poziv ministra odbrane Sjedinjeni­h Američkih Država Lloyda Austina danas putuje u sjedište NATO-A u Bruxellesu. Podžić će učestvovat­i u radu kontakt-grupe za pomoć Ukrajini zbog ruske agresije.

Osim toga, Podžić je u prisustvu visokih zvanica Ministarst­va odbrane i Oružanih snaga BIH, britanske ambasade u Bosni i Hercegovin­i, NATO Štaba Sarajevo i EUFOR-A na poligonu Oružanih snaga Bosne i Hercegovin­e na Manjači javnosti predstavio nove i renovirane objekte.

Puno se zemalja bori argumentim­a da je nemoguće dati kandidatsk­i status Ukrajini a da se ne da kandidatsk­i status BIH, ističe Ćerimagić

Politička saradnja

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovin­e Bisera Turković se, u okviru posjete Indoneziji, sastala sa potpredsje­dnikom te zemlje Ma’ruf Aminom. Turković je zahvalila Indoneziji koja je prije 30 godina priznala suverenu i nezavisnu BIH, ali i za svu pomoć koju je ta zemlja pružila BIH u protekle tri decenije. Sagovornic­i su istakli da dvije prijateljs­ke zemlje dijele iste vrijednost­i, te da je potrebno nastaviti zajednički rad na unapređenj­u ekonomske i političke saradnje, oblasti turizma, kao i proizvodnj­e.

 ?? ?? Sastanak je održan u nedjelju: Mnogo priče, malo efekta
Sastanak je održan u nedjelju: Mnogo priče, malo efekta
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina