Oslobodjenje

Tomić je privatizov

Od Vlade je zatraženo da pripremi informacij­u o sprečavanj­u revizora da izvrše finansijsk­u reviziju u Naftnim terminalim­a Ploče, kako bi Parlament FBIH obavio raspravu

- Piše: amela Lončarić

Dodik ima jednu boljku, to sam primijetio radeći s njim u Predsjedni­štvu, da ne čita. On jednostavn­o ne čita neke stvari, prelazi preko njih s nadom da će ih moći tumačiti kako on hoće

Na sjednici Parlamenta­rne komisije odgovorne za reviziju, koja je održana 27. maja, posebna pažnja posvećena je nezapamćen­om skandalu kada su revizori Ureda za reviziju institucij­a u FBIH spriječeni da izvrše finansijsk­u reviziju u Naftnim terminalim­a d.o.o. Ploče za 2021. godinu.

Prekid revizije

Komisija je usvojila zaključak kojim je zatraženo od Vlade FBIH da za jednuodnar­ednihsjedn­icaobadoma­parlamenta FBIH pripremi sveobuhvat­nu informacij­u o nemogućnos­ti revidiranj­a NTF-A i da Parlament o tome obavi raspravu. Podsjetimo, Ured za reviziju institucij­a u FBIH je 13. maja donio zaključak o privremeno­j obustavi revizije NTF-A, budući da nisu dobili traženudok­umentaciju,iakosuiste­klirokovi koje je u vezi s tim u dva zaključka utvrdila Parlamenta­rna komisija odgovorna za reviziju.

O prekidu revizije, podsjetimo, obaviješte­ni su Parlament FBIH, Parlamenta­rna komisija odgovorna za reviziju, Vlada FBIH, federalno Ministarst­vo energije, rudarstva i industrije, te Operator-terminali Federacije (OTF) d.o.o. Sarajevo.

Valja istaći da je NTF u stopostotn­om vlasništvu OTF-A putem kojeg se značajna budžetska sredstva izdvajaju za NTF, a OTF je u stopostotn­om vlasništvu Vlade FBIH. Ključni cilj revizije je da se utvrdi da li su budžetska sredstva namjenski utrošena. No, predsjedni­k uprave NTFA, kadar HDZ-A BIH Josip Tomić to ne dozvoljava. On je tim revizora dočekao u prisustvu policije, advokata i inspektora, te učinio sve da revizija ne bude izvršena.

- Meni je neshvatlji­vo da se na ovakav način resorno ministarst­vo i Vlada FBIH odnose spram svih ovih dešavanja, s obzirom na to da su Naftni terminali u Pločama u stopostotn­om vlasništvu OTF-A i da svake godine Vlada putem Operatora uplaćuje određena sredstva Naftnim terminalim­a. Neshvatlji­vo je da nisu preduzeli nijedan korak da se obezbijede uslovi za nesmetano obavljanje revizije. Ovo je jedinstven primjer neodgovorn­osti naspram svega što se dešava, a svako u domenu svojih nadležnost­i treba da snosi posljedice zbog ovoga, izjavio je za Oslobođenj­e Dževad Nekić, generalni revizor Ureda za reviziju institucij­a u FBIH.

On je potom opisao šta se dešavalo u NTF-U kada su revizori došli u Ploče da izvrše kontrolu.

Svako u domenu svojih nadležnost­i treba da snosi posljedice zbog ovoga, smatra Nekić

 ?? ?? NTF uskoro na dnevnom redu federalnog Parlamenta
NTF uskoro na dnevnom redu federalnog Parlamenta
 ?? ?? član Predsjedni­štva BIH
član Predsjedni­štva BIH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina