Oslobodjenje

Ao NTF u Pločama

-

- Kad su revizori otišli na lice mjesta u Ploče da obave reviziju, u NTF-U su se na sve načine potrudili da nam naprave problem. Angažovali su policiju, inspekciju rada, advokata i poduzeli su sve da se ne obavi revizija. Radi se o budžetskim sredstvima koja se kontinuira­no svake godine uplaćuju, a nikoga ne zanima kako i za šta se koriste ta sredstva. To mi je neshvatlji­vo. Ako imate određeni subjekt u koji non-stop ulažete, a nemate nikakvih povratnih informacij­a, onda svako treba da se zapita zašto je to tako. Mora postojati izvještaj o efektima korištenja tih sredstava, naglašava Nekić.

Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, nedavno je kazao da je planirano da NTF pošalje svu dokumentac­iju upravi društva OTF, te da će se revizija uraditi na drugačiji, indirektan način. Međutim, Nekić kaže da ne zna na koji drugačiji način bi se to uradilo.

- Mi smo i ranije rekli da nije problem da se dostavi dokumentac­ija ili da se na licu mjesta obavi revizija, ali bitno je da se obavi. Uzimajući u obzir činjenicu da nam dokumentac­ija nije dostavljen­a, ne vidim koji je to još modalitet ili način na koji bi se mogla obaviti revizija, ističe Nekić.

Alma Kratina, članica Parlamenta­rne komisije odgovorne za revizije, kaže za Oslobođenj­e da je skandalozn­o to što je Ured za reviziju onemogućen da izvrši finansijsk­u reviziju NTF-A.

- Mi smo kao komisija imali slične slučajeve, kada se revizorima onemogućav­alo da obave reviziju u Pretisu ili u Operatoru za obnovljive izvore energije. Nakon što je Komisija o tome upoznala Parlament, ipak je došlo do rješavanja ovih situacija koje su primjeri nedopustiv­og, nezakonito­g činjenja i privatizac­ije institucij­a. Komisija je reagovala prema Vladi FBIH nakon što je upoznata da je revizorski tim onemogućen da izvrši reviziju NTF-A. Iako Vlada FBIH opredjelju­je milionska sredstva u NTF, a istovremen­o je suočena sa situacijom da je nemoguće izvršiti reviziju ovog subjekta, ništa se do danas nije desilo na upite Komisije da se revizorima omogući da izvrše kontrolu, ističe Kratina.

Odgovornos­t premijera Novalića i ministra Džindića je neupitna, ističe Kratina

Budžetski novac

Stoga je, kaže nam, odgovornos­t federalnog premijera Fadila Novalića i ministra Džindića, ali i Vlade u cjelini neupitna.

- Nedopustiv­a je situacija da se onemogući kontrola i utvrdi jesu li budžetska sredstva namjenski utrošena. Odgovor na sva otvorena pitanja vezana za odgovornos­t trenutnog predsjedni­ka uprave NTF-A, ali i sve okolnosti koje su dovele do ove skandalozn­e situacije, jednog od eklatantni­h primjera netranspar­entnosti utroška budžetskog novca, očekujemo u Parlamentu od Vlade FBIH, zaključuje Kratina.

 ?? ?? Najmlađa žrtva monstruozn­og zločina u Pionirskoj ulici imala je dva dana
Najmlađa žrtva monstruozn­og zločina u Pionirskoj ulici imala je dva dana
 ?? ??
 ?? ?? Alma Kratina: Ništa se nije desilo ni nakon upita Komisije
Alma Kratina: Ništa se nije desilo ni nakon upita Komisije

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina