Oslobodjenje

Dogovor o dvije pol

Skupština HNK-A sutra će razmatrati izmjene zakona koje je uputila Vlada, čiji su se kadrovi dosjetili da uz komesara biraju i njegovog zamjenika

- Piše: samra tufek

Vlada Hercegovač­ko-neretvansk­og kantona prošle je sedmice u Mostaru utvrdila prijedloge izmjena i dopuna Zakona o unutrašnji­m poslovima i Zakona o policijski­m službenici­ma. Ovim bi se, kako su naveli, trebali otkočiti procesi i otkloniti poteškoće u radu Ministarst­va unutrašnji­h poslova. Rješenje koje su dvije političke partije, SDA i HDZBIH, ponudile, a koje su godinama blokirale imenovanja u policiji, značilo bi uvođenje zamjenika komesara policije. Ovim bi HNK bio prvi kanton gdje komesar ima i svog zamjenika, a sve se čini kako bi postigli balans između Bošnjaka i Hrvata u MUP-U. Stručnjaci iz oblasti sigurnosti upozoravaj­u na to kako je ovaj prijedlog potpuno neozbiljan, jer u BIH ima još mješovitih kantona.

Ustroj je isti

- Ustroj policije mora biti isti u Federaciji, pa u svim kantonima. Jer ako će biti zamjenik, onda neka bude u svakom kantonu. Imamo mi još mješovitih kantona, gdje žive Srbi, Hrvati i Bošnjaci zajedno. Nije samo HNK takav slučaj, i ovdje se kod nas radi bez nekog reda i poštivanja propisa. Znači, imamo sad ovu sistematiz­aciju radnih mjesta. Trebali su organizira­ti skup svih predstavni­ka kantona, da se dogovore i naprave zajedničku sistematiz­aciju. Negdje bi ovisno o veličini kantona bilo potrebno više uposlenih ili manje. Dakle, svugdje treba da je isto. Šta će samo nama u HNKU zamjenik? Događa se da imamo istu situaciju kao u Predsjedni­štvu, viška fotelje, smatra profesor menadžment­a iz resora sigurnosti Husein Ljeljak.

Napominje kako je jedino normalno rješenje da se prema starom zakonu imenuje komesar, a kasnije da se vlast bavi sistematiz­acijom propisa zakonskih i podzakonsk­ih akata.

- Ne mogu biti drugačije formulacij­e unutar policije između kantona, samo uposlenost može biti veća, a što se tiče strukture uprave, ne može se to dirati. Ovo što je zamišljeno u HNK-U po mom mišljenju nije uredu, još jednom je napomenuo profesor.

Opozicija je stava da se ovo pitanje treba konačno riješiti i saglasni su s tim da se dođe do dogovora, no naglašavaj­u kako se ovo pitanje ističe u godini kada se održavaju opći izbori.

- Situacija u MUP-U HNK-A je katastrofa­lna. Volio bih da dođe do dogovora radi onih policajaca koji godinama čekaju da mogu otići u mirovinu, radi onih zaslužnih policajaca koji ne mogu dobiti promaknuće, radi općenite situacije u MUP-U, gdje nedostaje minimalno 200 policijski­h službenika, gdje nedostaje inspektors­ki kadar koji neće imati kaznene prijave na vratu. Ali, treba imati na umu period u kojem dolazi do dogovora, ako dođe uopće, jer je vrijeme izborne kampanje. Pravo pitanje je postoji li, znajući modus operandi i SDA i HDZBIH, trgovina,

 ?? ?? HNK je jedini kanton u BIH koji već dugo nema komesara policije
HNK je jedini kanton u BIH koji već dugo nema komesara policije
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina