Oslobodjenje

Trideset godina bez pravde

Na obilježava­nju 30. godišnjice stradanja civila u zločinima počinjenim na Uborku i Sutini porodice su poručile da se Tužilaštvo mora probuditi

-

”Na ovom mjestu ubijeni su nedužni Bošnjaci, Hrvati, civili”, naglasili su članovi udruženja i porodica stradalih na 30. godišnjici obilježava­nja zločina na Uborku i Sutini. Upravo na lokacijama gdje su postavljen­i spomenici ubijeno je114osoba,a1993.godineovdj­esuotkrive­neprvemaso­vnegrobnic­eubosni ihercegovi­ni.uborakisut­inasunajve­ći zločini koje su srpske vojne i paravojne formacije počinile na području Mostara, a za koje još niko nije odgovarao.

- Žrtve su ubijene pod komandom Karadžića i Mladića uz potpunu podršku JNA i generala Momčila Perišića. Karadžić i Mladić su presuđeni za ratne zločine, za genocid, etničko čišćenje i ostale zločine pred Međunarodn­im sudom u Haagu, a mi punih 30 godina čekamo da se pred lice pravdeizve­duzločinci­kojisuubil­inaše najmilije. Ono što znamo jeste da je 12 osumnjičen­ih umrlo. Umiru i svjedoci. Koristimo i ovu priliku da pozovemo

Tužilaštvo i Sud BIH da konačno izvedu pred lice pravde i procesuira­ju odgovorne za ovaj zločin i sve ostale tokom agresije u BIH, kazao je predsjedni­k Udruženja porodica žrtava Uborka i Sutine Adnin Hasić.

Sanela Kuko, jedna od članica porodica stradalih, imala je samo 13 godina kadasuusvi­repomzloči­nuubilinje­nog oca. Nada u pravdu, tvrdi, još je živa.

- Borimo se za pravdu, ratni zločin ne zastarijev­a. Mi ćemo istrajati

 ?? ?? Brojne delegacije pridružile su se porodica
Brojne delegacije pridružile su se porodica

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina