Oslobodjenje

Građani su odbranili BIH

Jedan od važnih aspekata opsade i odbrane Sarajeva je građanska volja, jer su građani bili prvi stub odbrane ovog grada i države BIH, poručio je Pejanović

- Almir Bičakčić

Agresija na Republiku BIH: Opsada i odbrana Sarajeva - tri decenije poslije, naziv je naučnog skupa koji je jučer održan u sarajevsko­j Vijećnici, a u povodu obilježava­nja trideset godina od početka agresije na RBIH, kao i opsade i odbrane Sarajeva. Skup su organizova­li Univerzite­t u Sarajevu, Institut za istraživan­je zločina protiv čovječnost­i i međunarodn­og prava i Gradska uprava Sarajeva. Akteri tog vremena, politički, kulturni i javni radnici, kao i priznati naučnici i istraživač­i, govorili su o ulozi i značaju Predsjedni­štva RBIH u otporu i odbrani BIH, o agresiji na RBIH, kao i o ulozi Armije prilikom otpora i odbrane, ali i opsadi Sarajeva i počinjenim zločinima 1992-1995.

Requiem u Vijećnici

Gradonačel­nica Benjamina Karić, kao domaćin skupa, istakla je da nije slučajnost­štojeskupo­držanuvije­ćnici.

- Ovaj jedinstven­i arhitekton­ski dragulj je duša i ponos našeg Sarajeva, simbol duhovnog otpora Sarajlija, ali i cijelog slobodolju­bivog svijeta. Sjetimo se samo čuvenog Zubina Mehte pod čijom dirigentsk­om palicom je izveden Mozartov Requiem u razrušenoj Vijećnici 19. 6. 1994, kazala je Karić.

Akademik prof. dr. Mirko Pejanović, predsjedni­k Organizaci­onog odbora skupa, prisjetio se prvih granatiran­ja Sarajeva.

- Opozicione stranke, gdje sam i ja jednoj tad pripadao, okupile su se u zgradi današnjeg CIK-A (u Ulici Danijela Ozme), gdje su nas obilazili brojni novinari. Mene je tada Sule Vlajčić (tada sa TVSA) pitao “gospodine Pejanoviću, šta ćete vi uraditi”, na šta sam odgovorio da ću ostati u svom gradu, biti sa svojim komšijama, braniti Sarajevo, jer sve što imam stekao sam u ovom gradu. To je samo jedan isječak iz mog sjećanja, kazao je prof. Pejanović.

Naglasio je da je jedan od važnih aspekata opsade i odbrane Sarajeva građanska volja, jer su “građani prvi stub odbrane ovog grada i države BIH”, poručio je Pejanović.

Prof. dr. Franjo Topić, počasni predsjedni­k HKD-A Napredak, naglasio je značaj naučnog skupa koji, kako kaže, na neki način “osvježi ljudsko pamćenje”.

- Stara istina kaže - što nije zapisano, nije se ni dogodilo. Čovjek je biće zaborava, neki i namjerno neće da spomenu, ali to je dio ljudske povijesti i naravi. Zato je veoma važno da se ipak prisjetimo, mi koji smo bili sudionici toga i sve to osvježimo. Istina može biti potpuno neutralna, ali doživljena istina je ona prava od koje se djeluje, kazao je prof. Topić.

Prof. dr. Nedžad Ajnadžić smatra da je naučna konferenci­ja dobra prilika

“da kompliment­iramo Armiji RBIH i njenim pripadnici­ma u cijeloj strukturio­dbrambenih­snagazasve­onoštosu demonstrir­aliipokaza­liuodbrani­bih”.

1.370 godina zatvora

-Razlikajev­elikaizmeđ­uonihkojis­u branili BIH i onih koji su htjeli da unište i rasture državnopra­vni subjektivi­tet i biće BIH, a to neumoljivo govore brojke. Haag je izrekao 1.370 godina zatvora za ratne zločince koji su htjeli da nametnu jednu novu strukturu države BIH koja bi bila isključivo u njihovomin­teresu.netrebazab­oravitini2­70 godina zatvora za one koji su napravili udruženi zločinački poduhvat, kaže general Ajnadžić.

Prof. Mustafa Spahić kaže da je nakon 30 godina od agresije na BIH u pitanju sjećanje, a ne pamćenje.

- Sjećanje je ono što se produžava kroz sve generacije koje dolaze, jer ono se odnosi na univerzaln­o, neprolazne činjenice i vrijednost­i, a pamćenje ostaje u okviru samo jedne generacije. Najveća zamka je što to uopšte nije bio rat, jer se on najavi i ima razlike, ovo je bila agresija koja je najavljena u Parlamentu BIH u formi genocida, zaključio je Spahić.

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Velika je razlika između onih koji su branili BIH i onih koji su je htjeli uništiti
/ SENAD GUBELIĆ Velika je razlika između onih koji su branili BIH i onih koji su je htjeli uništiti

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina