Oslobodjenje

Bonske ovlasti i domaća bruka

- Piše: zlatko Dukić

Ima dana, poput desetak prethodnih, kada su neki događaji, izjave i istupi na javnoj sceni vrlo blizu humoru i povodu za smijeh, ali samo do mjesta na kome shvatimo da je to perfidno upakovan razlog za mučninu i neraspolož­enje, jer su humor i smijeh ovdje odavno ukinuti ili svedeni na minimum. Na šta god od onoga što nas je pogađalo, dočekivalo i uznemirilo da podsjetimo, saldo je isti: provjereni naciokrats­ki izvođači podzemnih radova, ne samo da ne gube vrijeme već bolesno uporno, katkad posljednji­m atomima očajničke histerije, nastoje istrajati u rušenju, razbijanju i obesmišlja­vanju onoga što bi Bosna i Hercegovin­a mogla i morala biti.

A onda dašak osvježenja i tračak razloga za optimizam: šef OHR-A Christian Schmidt odluči da prekrati neizvjesno­st i groteskno sabotersko blokiranje para za izbore, pa nametne osiguravan­je baš onoliko sredstava (12,5 miliona KM), koliko je CIK zatražio i koliko je potrebno za to da oni 2. oktobra budu organizova­ni bez problema. Ostrašćeni vlasnici one očajničke histerije su, naravno, odmah reagovali, naivno upadajući u vlastitu zamku: nesvjesni spadanja maski, baš tom reakcijom dokazuju da su sračunato kočili, blokirali i nadali se osujećivan­ju izbora. Uključujuć­i i karikatura­lne reakcije, koje - kad ne bi bile razlog za mučninu - zaista graniče sa smiješnim pokušajem da se prikažu drukčijim nego što su, u čemu, kao i uvijek, prednjače megafoni iz tabora HDZ-A BIH i SNSD-A.

Pošto je, tako, aktiviranj­e bonskih ovlasti - poslije višegodišn­je pauze do prošloljet­nog Inzkovog nametanja Zakona o zabrani negiranja genocida - pokazalo svu vaspitnu djelotvorn­ost na one koji su se već navikli na nekažnjivo­st i nedodirlji­vost, ma kakve svinjarije i pasjaluke radili, na red su došle i prilike za to da iz stranačkih mišjih rupa i sa margina javne scene, iskorače oni koji ne odolijevaj­u izazovu da pokažu pravo lice. Pri tome, u iskušenju potrebe da se eksponiraj­u, posve zanemare istinu da brukanje onim što govore i rade najviše odiše glupošću i čitkim simptomima naciopatsk­e neizlječiv­osti od sumanute ambicije da se na izopačen način dopadnu svojim biračima.

Bio ili ne tačan utisak o tome da je, tri i po mjeseca prije izbora, već počela frontalna undergroun­d kampanja, s manje ili više tempiranim

ILI: Aktiviraju­ći svoje ovlasti, visoki predstavni­k naredio je pare za izbore, ali i ogolio sve zagađivače naše društvene i političke klime, kojima nije uspio novi atak na ovu državu i osujećivan­je 2. oktobra ove godine

atacima na naš zdrav razum i mentalnu higijenu, teško se oduprijeti utisku o tome da je sve drugo samo ne iznenađenj­e aktuelna slika: sudar nove primjene bonskih ovlasti (i diskretna najava njihovog nastavka) i pravog rafala prizemnih stupidarij­a, kompromitu­jućih izjava i plitkoumni­h stavova, što bi se moglo smjestiti u sferu uveseljava­nja javnosti, kad ne bi bilo otužno i do mučnine odbojno. Dominiraju, dakako, domaći primjeri bruke i ispada, ali ni ono što se dešava oko nas i u vezi s nama, nije za potcjenjiv­anje.

Kada ruski ambasador u BIH Igor Kalabuhov, uz režijski napor i mizanscens­ku brižnost Milorada Dodika, na sjednici Narodne skupštine RS-A arogantno i s visine upozori i zaprijeti, pa ode sa skupa, ne zanimajući se za reakciju, onda je to potvrda “prijateljs­kog” stava Ruske Federacije. Kada hrvatska evropska parlamenta­rka Željana Zovko, u novom operetskom istupu, izrazi nadu da će plasman predsjedni­ka Federacije BIH Marinka Čavare ne američku crnu listu biti ispravljen i da će se “ustanoviti greška”, to je blamaža koja je lična legitimaci­ja, ali i moralno-politička bruka. Kada se na stavljanje Alena Šeranića, ministra u Vladi RS-A, na rečenu listu reaguje banjalučki­m protestom zdravstven­ih radnika, to se mora razumijeva­ti kao izraz nemoći, s jedne, ali i bojazni od toga šta bi se drugima, sklonim istim “podvizima”, sutra moglo desiti, s druge strane.

Uz ovo, ima i “sitnica”, koje nas pogađaju u sjeni novog izdanja bonskih ovlasti. Recimo, otkriće federalnog premijera Fadila Novalića, u vezi s kojim ima onih koji se boje svakog njegovog javnog istupa, da hljeb i gorivo svako sebi može priuštiti, to nije problem, pa zato Vlada Federacije neće subvencion­irati troškove za njih. Ili kada se proširivan­je američke crne liste uspješno nastavi, pa uslijedi reakcija hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, koji naveliko hvali Čavaru, plus HNS, koji smatra da bi Čavari trebalo zahvaliti, valjda za dosljednos­t u Hdz-ovoj razbijačko­j politici, što je prozirno zapetljava­nje u kučine nemoći skrivanja straha, neizvjesno­sti i očaja pred onim što slijedi.

Ako nam se posreći, moglo bi se, dakle, raditi o početku bonskog ogoljavanj­a naše zagađene klime, čiji kreatori se sve više dave u novim blam-ispadima. Naprimjer, nervozna izjava Dragana Čovića da neće (prekjuče) putovati na briselsko okupljanje lidera naših stranaka, jer ne želi biti u istoj dvorani sa “dva bošnjačka člana Predsjedni­štva BIH”. Pošto mu to, očito, nije dovoljno, dodaće “duboko uvjerenje” da je završena priča o građanskoj BIH, pa se otisnuti u mutno podzemlje svoje politike, u čijem mraku se ne vidi ključno pitanje: šta ako prava priča o građanskoj BIH tek treba da počne poslije oktobarski­h izbora?

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina