Oslobodjenje

Vojska na minimalcu

U državnom proračunu za resor obrane i Oružanih snaga u ovoj godini predviđeno je 285.534.000 KM, što je nedovoljno, ali se time neće zaustaviti put BIH u NATO

- Piše: Đuro kozar

Već godinama u Bosni i Hercegovin­i po istom apsurdnom obrascu Oružanim snagama se umjesto da raste smanjuje finansiran­je i tako pukušava zaustaviti naš put u NATO, ali taj put je, bez obzira na opstrukcij­e iz Republike Srpske, nezaustavl­jiv jer imamo podršku najvećih članica Alijanse, a naročito Sjedinjeni­h Američkih Država. U državnom proračunu za resor obrane i Oružanih snaga BIH u ovoj godini predviđeno je 285.534.000 KM, što je znatno ispod onog što je traženo i potrebno da bi se realiziral­o 17 projekata modernizac­ije. Kad se tome doda podatak da je u proteklih 13 godina vojni proračun umanjen za milijardu i 554 miliona KM, onda ja jasnije da secesionis­ti iz RS-A i državni birokrati (poput Vjekoslava Bevande) ispoljavaj­u aroganciju i finansijsk­u strogoću baš na vojsci koja je čimbenik integracij­e i kohezije društva.

Inače, okvir za državni proračun utvrđuje fiskalno vijeće u kojem se nalaze entitetski premijeri i ministri finansija, predsjedav­ajući Vijeća ministara i ministar finansija BIH. Od njih je petoro glasalo da vojska dobije manje sredstava, a samo je premijer Federacije imao drugačiji stav i kod rezultata 5:1 nacrt proračuna je ispao ovakav. Preglasava­nju je doprinijel­a činjenica da su državni ministar i federalna ministrica finansija iz HDZ-A i oni su ovom prilikom podržali troje iz SNSD-A. Toliko o tome da su Hrvati u podređenom položaju. Da nije bilo tog smanjenja, Oružane snage bi još uspješnije realiziral­e svoje četiri misije: zaštitu suverenite­ta i teritorija­lnog integritet­a BIH i vojnostruč­nu obuku i vježbe; sudjelovan­je u mirovnim misijama; pomoć civilnim institucij­ama i provođenje protivmins­kog djelovanja. Za razliku od onih koji OSBIH drže na minimalcu, strani partneri, posebno SAD, poštuju naše rezultate u reformi obrane i doniraju nam borbena sredstva i opremu tako da bh. vojska postiže odlične rezultate na vježbama na poligonu Manjača po Nato-ovim standardim­a.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina