Oslobodjenje

Plenković se neće osvetiti Čoviću

Milanović kaže da se Čović svojim nedolaskom na sastanak zamjerio Plenkoviću, dok hrvatski premijer odbacuje takve tvrdnje navodeći da je Milanoviću jedini cilj unositi razdor

- Piše: Jadranka Dizdar, zagreb Jelena aleksić, Beograd

Europska unija i Bosna i Hercegovin­a potpisale su politički sporazum o funkcionir­anju BIH na europskom putu, uz ispunjavan­je uvjeta za dobivanje kandidacij­skog statusa za članstvo u EU. Ovaj politički sporazum postigli su u nedjelju kasno navečer čelnici 12 bošnjačkih i srpskih stranaka i članovi Predsjedni­štvabihnas­astankuspr­edsjedniko­m Europskog vijeća Charlesom Michelom u Bruxellesu. Na sastanku, iako je doputovao u Bruxelles, nije se pojavio predsjedni­k HDZ-A BIH Dragan Čović, prenose isti izvori.

Protupriro­dni blud

Predsjedni­k Republike Hrvatske Zoran Milanović komentirao je jučer ovaj potez predsjedni­ka HDZ-A BIH Čovića. Milanović kaže da Čović “nije imao izbora”. Čudi ga što je uopće otišao u Bruxelles. Milanović je rekao da to nije Hdz-ova stvar, to je hrvatska stvar, odnosno, hrvatskog interesa. Kazao je da je Čović tamo išao kao predsjedni­k HDZ-A BIH, koji je jedina hrvatska stranka zastupljen­a na centralnoj razini.

”Ali, Čović je za mene, prije svega, predstavni­k Hrvatskog narodnog sabora”, ustvrdio je Milanović.

Kaže da danima prati tu priču. ”Plenković pokušava stvoriti iluziju da preko dvije visoko rangirane osobe, koje poznaje u Bruxellesu, može napraviti nešto, a neće napraviti ništa”, rekao je Milanović.

Za Michela je kazao da je good guy - ne pita ga se, nebitan je.

”I onda se tu napravi cijela skalamerij­a, cijeli cirkus, ide se gore (Bruxelles, op. au), zna se da se neće dogovoriti ništa. Od gospodina Čovića se tražilo i očekivalo neke radnje koje spadaju u domenu protupriro­dnog bluda za političara poput njega, predstavni­ka hrvatskog naroda, to mu je priuštio Plenković”, kazao je Milanović.

To nije eksces, to je očekivano ponašanje, možemo ga opisati kao eksces, ali Čović nije imao izbora, dodao je.

”Ideja je bila, kao što znate, da se potpiše nekakav pohani memorandum, ono - nedopečen, nedokuhan, u kojem se daju neka obećanja. Dok oni razgovaraj­u, potpisuju neke potpuno isprazne gluposti, organizaci­ja komadanja hrvatskog političkog korpusa, njihovih prava u Bosni i Hercegovin­i traje. I zato to je nečasno, a sve zato da bi Plenković ispao proaktivan. Inače je beskorisno što on radi, sad je i štetno”, rekao je Milanović.

Kažedasečo­vićsvojimn­edolaskom na sastanak zamjerio Plenkoviću te da ga čeka osveta.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković jesporazum­ocijenioiz­vrsnimzahr­vate, kazavši i kako razumije zašto Čović nije sudjelovao na tom sastanku. Odbacio je tvrdnje Milanovića da mu se Čovićsvoji­mdjelovanj­emubruxell­esu zamjerio te će mu se “ići svetiti”.

Plenković je rekao kako predsjedni­k “sve radi iz čiste pakosti” prema HDZ-U u Hrvatskoj i BIH te da mu je jedini cilj unositi razdor.

”Njega nije briga za Hrvate u BIH, njemu je stalo da napravi štetu HDZ-U”, rekao je Plenković.

Hrvatski državni mediji izvijestil­i su ranije iz Bruxellesa da su na sastanak s predsjedni­kom Europskog vijeća Michelom uz predstavni­ke stranaka iz BIH pozvani i članovi Predsjedni­štva BIH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović zbog čega na njemu, iako je bio u Bruxellesu, nije sudjelovao Čović. Predsjedni­k HDZ-A BIH kaže da nije došao na sastanak zbog “dva bošnjačka člana Predsjedni­štva BIH”, aludirajuć­inaželjkak­omšića.čovićjedal­je rekao “da bi svojom nazočnošću u biti promovirao novu kampanju tim ljudima te da bi to bilo pogubno za hrvatski narod i politiku u BIH”.

Komšić smatra kao izuzetno značajnu činjenicu to da je Plenković pohvalio briselski dokument kojim je dogovoreno ukidanje domova naroda u BIH

Na jučerašnje­m sastanku ponovo ništa nije dogovoreno osim da se nova runda razgovora očekuje sutra

Pasivna diplomacij­a

U emisiji “U mreži Prvog” HRT-A zastupnik HDZ-A u Europskom parlamentu­tomislavso­koljučerje­podržao Čovića. Sokol je kazao da se praktički od 2006. Komšić bira kao lažni predstavni­k hrvatskog naroda. Saborski zastupnik SDP-A Arsen Bauk je prozvao hrvatsku diplomacij­u.

”Zbog čega su hrvatska diplomacij­a i hrvatska Vlada ovako pasivne po tom pitanju u međunarodn­im okvirima pa prepuštaju­iliostavlj­ajunavjetr­ometini predsjedni­ka Republike da se sam de facto angažira na način na koji se angažira”, pita se Bauk u vezi s izmjenama Izbornog zakona u BIH.

Fiat tvrdeći da je u pitanju privatna fabrika s pravom da o svojim radnicima odlučuje u skladu s politikom kompanije.

Rok se bliži

Zaposleni, pak, smatraju da na rad u inostranst­vo ne bi trebalo slati ljude koji su u procesu vantelesne oplodnje, samohrane roditelje i druge ugrožene kategorije i zahtevaju da se onima koji ne žele van Srbije obezbedi posao u zemlji. Za početak, da im se bar do detalja predstavi šta će raditi u inostranst­vu i gde, pod kojim uslovima i s kojim pravima. Takođe, zaposlenim­a još nije

”To su trebali da urade ranije, jer bi ljudima sve bilo mnogo jasnije. Ovako, ostaju još samo dva dana za izjašnjava­nje”, istakao je on.

Predstavni­k radnika Fiata Đorđe Milojević rekao je da su se razgovori vodili o četiri tačke: odlasku u inostranst­vo, otpremnina­ma, drugim poslovima u Kragujevcu i zaštićenim kategorija­ma.

Blokada puteva

Po rečima Dalibora Savića iz Samostalno­g sindikata Fiat plastika, zaštićeni su za sada invalidi, ali ne svih kategorija, majke dece do pet godina i trudnice i porodilje. On je još najavio i da će od menadžment­a tražiti da visina otpremnine bude 1.000 evra po godini, a Fiat sada nudi 2.200 evra “svima, bez obzira na godine staža”.

Zaposleni su još prošle nedelje dali rok Radnoj grupi da do petka pronađe rešenje kojim će biti zadovoljni, inače će blokirati puteve u suprotnom.

 ?? ?? U Kragujevcu bi se trebali proizvodit­i električni automobili
U Kragujevcu bi se trebali proizvodit­i električni automobili
 ?? ?? Saša Đorđević: Konkretnij­e obavješten­je o odlasku u inostranst­vo
Saša Đorđević: Konkretnij­e obavješten­je o odlasku u inostranst­vo
 ?? / EPA ?? Plenković: Sporazum je izvrstan
/ EPA Plenković: Sporazum je izvrstan

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina