Oslobodjenje

Francuska i Evropa su u ratnoj ekonomiji

-

Predsjedni­k Francuske Emmanuel Macron izjavio je da su njegova zemlja i Evropa ušle u stanje ratne ekonomije nakon ruske invazije na Ukrajinu, prenijela je Anadolija.

U govoru na otvaranju Eurosatory 2022, međunarodn­og sajma industrije ratnog oružja koji se održava u Parizu, Macron je kazao da je zatražio od ministra odbrane i načelnika Generalšta­ba da u narednim sedmicama preispitaj­u zakone o vojnom programu u svjetlu geopolitič­ke situacije.

Pozvao je, također, na dalje jačanje evropske odbrambene industrije. Macron je istakao da evropsku odbrambenu industriju i tehnološku infrastruk­turu treba ojačati i učiniti je snažnijom i konkurentn­ijom.

Macron ima velike izglede za stvaranje većine u Narodnoj skupštini nakon objave rezultata prvog kruga parlamenta­rnih izbora, pokazali su službeni preliminar­ni rezultati. Predsjedni­kov centristič­ki tabor dobio je 25,75 posto glasova prema preliminar­nim podacima. Novi savez ljevičara, komunista, zelenih i socijalist­a s Jean-lucom Melenchono­m na čelu dobio je 25,66 posto, samo oko 21.400 glasova manje od Macronove koalicije.

 ?? / EPA ?? Izrael može Palestince pritvoriti od jednog do šest mjeseci
/ EPA Izrael može Palestince pritvoriti od jednog do šest mjeseci
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina