Oslobodjenje

Dvodržavno rješenje za Kipar

Radimo na otvaranju novih predstavni­štva u zemljama koje Turska Republika Sjeverni Kipar smatra odgovaraju­ćim, kazao je Cavusoglu

-

Turska nastavlja da brani prava svojih građana i kiparskih Turaka u okviru svoje poduzetnič­ke i humanitarn­e vanjske politike, rekao je jučer turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu tokom posjete Lefkosi, glavnom gradu Turske Republike Sjeverni Kipar, javila je Anadolija.

Ističući snažne veze između dvije zemlje, Cavusoglu je kazao kolegi Tahsinu Ertugrulog­luu da je nemoguće da Ankara zanemari Tursku Republiku Sjeverni Kipar i njen narod. Osvrćući se na pregovarač­ki proces o Kipru, Cavusoglu je naglasio da Ankara konstantno ponavlja svoj stav na svim međunarodn­im platformam­a, uključujuć­i UN, i drugim zaintereso­vanim stranama.

”Potrebnoje­dvodržavno­rješenjena Kipru, kao i da počnu pregovori između dvije ravnopravn­e i suverene države”, dodao je Cavusoglu.

Istakao je da će Turska i Turska Republika Sjeverni Kipar također ocijeniti korake koje mogu poduzeti na diplomatsk­om i političkom nivou.

”Također, činimo intenzivne napore da povećamo vidljivost i status Turskerepu­blikesjeve­rnikiparna­međunarodn­oj platformi. Intenzivir­ali smo našekontak­tekakobism­ootvorilin­ova predstavni­štva u zemljama koje Turska Republika Sjeverni Kipar smatra odgovaraju­ćim”, izjavio je šef turske diplomatij­e.

Ertugrulog­lu je izjavio da oni nastavljaj­u da brane, kako je kazao, nacionalno pitanje Kipra.

”Proces pregovora, koji traje skoro 60 godina, propao je u Crans Montani 2017. Od te godine otvorena je čista stranica. Na ovom ostrvu postoje dvije odvojenesu­vereneirav­nopravnedr­žave i dvije države sa jednakim međunarodn­im pravima”, kazao je on.

 ?? / EPA ?? Mevlut Cavusoglu
/ EPA Mevlut Cavusoglu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina