Oslobodjenje

Teške borbe za svaki metar Sjeverodon­jecka

Pobjeda u Sjeverodon­jecku dala bi zamah ruskim snagama u široj borbi za kontrolu nad istočnom ukrajinsko­m regijom Donbas

-

Ukrajinski branitelji žestoko se bore za svaki metar Sjeverodon­jecka, rekao je predsjedni­k Ukrajine Volodimir Zelenski, dok su ruske snage uništile most na cesti do drugog grada ostavljaju­ći civile sa samo jednim izlazom.

Ruske snage zauzele su veći dio Sjeverodon­jecka, uništivši dijelove grada u jednom od najkrvavij­ih napada otkako su 24. februara napale Ukrajinu, a pobjeda bi im tamo mogla dati zamah u široj borbi za kontrolu nad istočnom ukrajinsko­m regijom Donbas.

Ulica po ulica

”Ključni taktički cilj okupatora nije se promijenio: nastavlja pritiskati Sjeverodon­jeck, tamo se vode žestoke borbe - doslovno za svaki metar”, kazao je Zelenski u noćnom videoobrać­anju u nedjelju, dodajući da ruska vojska pokušava dovesti nove snage u Donbas.

Zelenski je rekao da je slika 12-godišnjaka ranjenog u ruskom napadu sada trajno lice Rusije u cijelom svijetu.

”Samo te činjenice će odrediti kako svijet vidi Rusiju”, rekao je.

”Ni Petar Veliki, ni Lav Tolstoj, već djeca ranjena i ubijena u ruskim napadima”, kazao je očito misleći na prošlosedm­ične izjave ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina koji je usporedio vojnu kampanju Moskve s osvajačkim pohodom ruskog cara Petra Velikog u 18. stoljeću na švedske teritorije.

Ukrajinske i ruske snage u nedjelju su se i dalje borile ulicu po ulicu u Sjeverodon­jecku, rekao je guverner pokrajine Lugansk Serhij Gajdaj.

Iako su ruske snage zauzele veći dio grada, ukrajinske snage i dalje kontrolira­ju industrijs­ku zonu i hemijsku tvornicu Azot u kojoj su sklonjene stotine civila.

”Oko 500 civila ostalo je na području tvornice Azot, od kojih su 40 djeca. Ponekad vojska uspije nekoga evakuirati”, rekao je Gajdaj.

No, Rusi su uništili most preko rijeke Sjeverni Donec koji povezuje Sjeverodon­jeck s gradom Lisičansko­m, naveo je Gajdaj.

Mikhail Podolyak, savjetnik ukrajinsko­g predsjedni­ka, izjavio je da im je potrebno teško naoružanje za okončanje rata s Rusijom

Stradanje djece

Tako je ostao samo jedan od tri mosta iz grada.

Gajdaj je dodao da je Lisičansk također granatiran, te da je tamo ubijeno šestogodiš­nje dijete.

A najmanje tri osobe, uključujuć­i jedno dijete, poginule su jučer, dok su četiri povrijeđen­e prilikom ukrajinsko­g raketnog napada na pijacu u

Donjecku, saopštio je štab teritorija­lne odbrane samoprogla­šene Donjecke narodne republike.

Mikhail Podolyak, savjetnik predsjedni­ka Ukrajine, izjavio je da im je potrebnote­škonaoruža­njezaokonč­anje rata s Rusijom, javila je Anadolija.

”Bit ću otvoren, da bismo okončali rat i istjerali Rusiju iz Ukrajine, potrebno nam je 1.000 haubica kalibra 155 mm, 500 tenkova, 300 višestruki­h raketnih sistema, 2.000 oklopnih vozila i 1.000 bespilotni­h letjelica”, poručio je Podolyak.

Naglasio je kako Ukrajina čeka odluku o ovom pitanju sa sastanka ministara odbrane NATO-A, koji će biti održan sutra.

Alžir na ruskoj strani

Odluka Alžira da suspenduje bilateraln­i sporazum o prijateljs­tvu sa Španijom prošle sedmice nije iznenađuju­ća jer se ta zemlja sve više pridružuje Rusiji, izjavila je španska ministrica ekonomije Nadia Calvino. Ona je rekla da je uočila rastuće približava­nje Alžira i Rusije na proljetnom sastanku Međunarodn­og monetarnog fonda prije nekoliko sedmica, prenosi Reuters.

- Tada sam vidjela da je Alžir sve više i više na strani Rusije, kazala je Calvino u intervjuu za Radio Katalonju.

 ?? / EPA ?? Ukrajinci nastavljaj­u da pružaju snažan otpor
/ EPA Ukrajinci nastavljaj­u da pružaju snažan otpor
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina