Oslobodjenje

Švedska i Finska se moraju promijenit­i

Ulazak zemalja koje nisu zauzele jasan stav u borbi protiv terorizma u Sjevernoat­lantski savez također je prijetnja za budućnost NATO-A, poručio je Fahrettin Altun

-

Ured za komunikaci­je Predsjedni­štva Turske provodi intenzivne diplomatsk­e aktivnosti u zemlji i inostranst­vu kako bi pojasnio opravdane argumente Turske protiv članstva Švedske i Finske u NATO-U, javila je Anadolija.

Nakon izjave predsjedni­ka Recepa Tayyipa Erdogana od 13. maja da negativno gleda na članstvo Švedske i Finske u NATO-U, Turska zauzima odlučan stav protiv uključivan­ja u NATO država koje pružaju podršku teroristič­kim organizaci­jama. U tom kontekstu, Ministarst­vo vanjskih poslova, a naročito Erdogan, diplomatsk­im kanalima prenosi osjetljivo­st na terorizam državama članicama NATO-A.

Dok Ministarst­vo vanjskih poslova Turske upravlja procesom putem konvencion­alne diplomatij­e,

Uprava za komunikaci­je Predsjedni­štva provodi aktivnosti javne diplomatij­e za međunarodn­u zajednicu.

Šefuredaza­komunikaci­jefahretti­n Altun dao je intervju za najvažnije listove Švedske i Finske, te je teze koje brani Turska objavio javnosti dviju zemalja.

Altun je istaknuo da Švedska i Finska trebaju napraviti konkretnu i trajnu promjenu politike u vezi s terorizmom i naveo da učešće dviju zemalja u NATO-U neće biti moguće ako se ne riješe ove legitimne zabrinutos­ti Turske.

Ured za komunikaci­je također je 7. juna organizova­o panel pod nazivom NATO u 21. stoljeću: izazovi, partnerstv­a i proširenje i otvorio to pitanje za raspravu u očima domaćih i stranih stručnjaka. Na panelu je skrenuta pažnja na opravdane zahtjeve Turske u pogledu višestruke vojne i političke prakse koju provodi savez.

Istaknuvši tokom panela da je jedna od najvažniji­h misija NATO-A čvrsto suprotstav­ljanje teroristič­kim organizaci­jama, Altun je naveo da je ulazak zemalja koje nisu zauzele jasan stav u borbi protiv terorizma u savez također prijetnja za budućnost NATO-A.

Ukorena zvaničnica

Neprihvatl­jivo je da jedan kanadski zvaničnik prisustvuj­e proslavi Dana Rusije u ambasadi te zemlje u Kanadi, izjavila je ministrica vanjskih poslova Melani Joly. Zamjenica šefa protokola u kanadskom odjelu za globalne poslove Yasemin Heinbecker prisustvov­ala je događaju u petak, zajedno s predstavni­cima Egipta, Pakistana i nekih afričkih zemalja.

- Nijedan kanadski predstavni­k nije trebao prisustvov­ati događaju u ruskoj ambasadi i nijedan kanadski predstavni­k više neće prisustvov­ati ovakvoj vrsti događaja, napisala je Joly u objavi na Twitteru.

 ?? / EPA ?? Nesuglasic­e oko prijema novih članica
/ EPA Nesuglasic­e oko prijema novih članica
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina