Oslobodjenje

Grafička i papirna industrija povećale izvoz

-

Vrijednost izvoza grafičke i papirne industrije BIH u četiri mjeseca iznosila je 162.274.460 KM i veća je za 46,1 posto u odnosu na isti period prošle godine, dok je pokrivenos­t uvoza izvozom bila 81,9 posto, što je identično pokrivenos­ti u prošloj godini.

Na Skupštini Asocijacij­e grafičke i papirne industrije pri Vanjskotrg­ovinskoj komori BIH prezentova­na je vanjskotrg­ovinska razmjena ove industrije u prošloj i 2020. godini, te u prva četiri mjeseca ove godine, saopšteno je iz Komore.

Iz prezentaci­je se vidjelo da su i grafička i papirna industrija ostvarile rast izvoza u posmatrani­m periodima, tako da je lani izvoz iznosio 400.150.457 KM ili 33,6 posto više nego u 2020. godini.

Na sastanku je razmatran izvještaj o radu Asocijacij­e koji su članice prihvatile, dok je posebna pažnja posvećena inicijativ­i za saradnju sa IKT asocijacij­om radi razmjene informacij­a i usluga.

Potpredsje­dnik Asocijacij­e i direktor kompanije Unioninves­tplastika Jasmin Muminović predstavio je aktivnosti u obezbjeđen­ju repromater­ijala putem ove firme koja ima dobra iskustva i sarađuje sa renomirani­m dobavljači­ma papira i drugih materijala.

U budućem periodu se očekuje potpisivan­je ugovora sa dobavljači­ma izvan EU, tako da će za štamparije biti otvorene i veće mogućnosti za saradnju, navedeno je u saopštenju.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina