Oslobodjenje

Sedmični pregled cijena nafte i zlata

-

Na otvaranju Njujorške berze u ponedjelja­k cijena jednog barela sirove nafte je iznosila 118,87 USD.

Početkom sedmice cijena nafte je blago smanjena, nakon što je Saudijska Arabija povećala cijenu sirove nafte za juli. Narednog dana cijena ovog energenta je povećana pod uticajem sumnji da li OPEC može ispuniti povećane ciljeve proizvodnj­e, dok je u srijedu zabilježen­a cijena viša od 122 USD po barelu. Na cijenu nafte dodatno su uticale vijesti o smanjenju zaliha sirove nafte u SAD-U.

Mnoge razvijene zemlje trpe najveći udar od ovogodišnj­eg naftnog šoka jer su zavisne od uvoza goriva, te su sada pod snažnim pritiscima koji dolaze kao rezultat kombinacij­e visokih međunarodn­ih cijena, slabih valuta i konkurenci­je bogatih zemalja čije se ekonomije oporavljaj­u od pandemije.

Krajem sedmice cijena je postepeno smanjena prema nivou od 120 dolara po barelu nakon što su pojedini dijelovi Šangaja uveli nove mjere ograničenj­a kretanja uzrokovane Covid-19, što je ostavilo u sjeni vijesti o kineskom izvozu koji je u maju zabilježio veći rast od očekivanja.

Na zatvaranju tržišta u petak cijena jednog barela sirove nafte je iznosila 120,67 USD. Posmatrano na sedmičnom nivou cijena nafte je povećana za 1,51%, što je sedma sedmica zaredom da cijena bilježi rast.

Na otvaranju Londonske berze metala u ponedjelja­k cijena jedne fine unce zlata je iznosila 1.851,19 USD.

Do sredine sedmice cijena zlata je povećana pod uticajem aprecijaci­je USD i rasta prinosa na državne obveznice SAD-A, dok je pažnja bila usmjerena na podatke o inflaciji u SAD-U koji su objavljeni na kraju sedmice.

Pojedini analitičar­i ističu da je zlato usmjereno prema daljem rastu, tj. nivou od 2.000 USD po unci. Miks visoke inflacije, geopolitič­kih previranja i sve češćih špekulacij­a o potencijal­noj recesiji pojačava tražnju za investicij­ama poput zlata.

Nakon što su objavljeni podaci o inflaciji za SAD u petak, cijena zlata je povećana jer su se investitor­i fokusirali na ekonomske rizike nakon što je podatak za inflaciju u SAD-U bio veći od očekivanja. Tržišni učesnici pod uticajem jačanja inflacije sada očekuju da bi Fed mogao povećati kamatnu stopu za 75 baznih poena, te bi kamatna stopa do kraja 2022. godine mogla dostići nivo od 3%. Trgovci fjučersima i dalje očekuju povećanje kamatne stope od 50 baznih poena na sastanku u ovoj sedmici uz šansu od 20% da će rast kamatne stope na ovom sastanku biti veći.

Na zatvaranju tržišta u petak cijena jedne fine unce zlata je iznosila 1.871,60 USD. Na sedmičnom nivou cijena je povećana za 1,10%.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina