Oslobodjenje

Kineski logistički sektor kreće u oporavak

Šangaj, koji je bio najpogođen­iji Covidom, prošlog mjeseca je pokrenuo akcioni plan za ubrzavanje ekonomskog oporavka

-

Ekonomisti su predviđali rast BDP-A od 0,1 posto u aprilu, prenosi Bloomberg.

Ovi pokazatelj­i još jače pomračuju izglede britanske privrede, budući da su pad zabilježil­i svi vodeći sektori - proizvodnj­a, usluge i građevinar­stvo - prvi put od januara 2021.

0,55% 0,52%

Kineski logistički sektor, koji je pogođen dugotrajno­m pandemijom Covid-19, očekuje ubrzani oporavak kako vladine uredbe podrške postepeno stupaju na snagu.

Bijele liste

Indeks logistički­h performans­i koji prati obim poslovanja, nove porudžbine, zaposlenos­t, promet zaliha i stope korisnosti opreme u sektoru dostigao je 49,3 posto prošlog mjeseca, što je za 5,5 posto više u odnosu na prethodni mjesec, pokazali su podaci Kineske federacije za logistiku i nabavku (CFLP).

Tokom tog perioda indeks, koji prati kineski skladišni sektor, vratio se u raspon od 50,2 posto, saopštila je Federacija.

Logističke aktivnosti e-trgovine također su svjedočile o ponovnom pokretanju poslovanja u maju, pri čemu je indeks porastao za 2,1 na 104,3 poena u odnosu na april.

Šangaj, koji je bio najteže pogođen koronaviru­som, prošlog mjeseca je pokrenuo akcioni plan za ubrzavanje ekonomskog oporavka, preduzimaj­ući mjere kao što su stabilizac­ija industrijs­kih i lanaca snabdijeva­nja u delti rijeke Jangce i olakšavanj­e domaćih i međunarodn­ih logistički­h i transportn­ih kanala.

Šangaj je 1. juna, prvog dana povratka u normalnu proizvodnj­u i život nakon dva mjeseca zatvorenog upravljanj­a, radi obuzdavanj­a ponovnog izbijanja Covid-19, imao natprosječ­nih 11 miliona paketa ekspresne isporuke.

Gradovi, uključujuć­i Peking, uspostavil­i su mehanizam bijele liste kako bi obezbijedi­li kapacitet isporuke dobavljača svježih proizvoda i podržali oporavak rada ključnih kompanija.

Pozitivan rast

Tokom inspekcije ministarst­va saobraćaja kineski premijer Li Keqiang je pozvao lokalne vlade da ojačaju koordinaci­ju u obezbjeđiv­anju nesmetanog transporta za ključne industrije, regione i preduzeća i pomognu da se obezbijedi pozitivan rast obima tereta što je prije moguće.

 ?? / EPA ?? Bruto domaći proizvod Ujedinjeno­g Kraljevstv­a je pao za 0,3 posto
/ EPA Bruto domaći proizvod Ujedinjeno­g Kraljevstv­a je pao za 0,3 posto

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina