Oslobodjenje

Kamate za sada neće rasti

Ekonomisti smatraju da do kraja godine nisu realne bilo kakve promjene jer banke imaju veliki obim likvidnih sredstava koje žele plasirati

- Piše: adisa Herco

Sada je već jasno - kreatori monetarnih politika ovih dana aktivno diskutuju o mjerama koje bi se mogle primijenit­i u svrhu obuzdavanj­a inflacije koja je aktuelni problem na svim tržištima. U konačnici, to znači promjenu kamatnih stopa.

Usporavanj­e

Iz Centralne banke BIH kažu kako je Evropska centralna banka (ECB) zadržala referentne kamatne stope nepromijen­jenim, premda se ECB priprema za niz postepenih povećanja kamatnih stopa koja će referentnu kamatnu stopu dovesti u pozitivnu teritoriju.

- U našim bankama kamatne stope na kredite pretežno se vežu za euribor, kamatnu stopu na evropskom novčanom tržištu, te će sigurno odluke ECB-A u određenoj mjeri determinis­ati kretanje kamatnih stopa na domaćem tržištu, kažu u CBBIH.

Admil Nukić, pomoćnik direktora Agencije za bankarstvo FBIH za supervizij­u banaka, kazao je za O kanal i Oslobođenj­e da Evropska centralna banka nema mogućnost dramatično povećati nivo kamatne stope, prije svega iz razloga što bi to dovelo do dodatnog usporavanj­a rasta ekonomije u EU i eurozoni. Dakle, kada i ako se desi usklađivan­je nivoa kamatnih stopa ili njihov povratak na nekakav pozitivan nivo, to će biti vrlo blago.

- Ono što je važno da znaju klijenti koji imaju promjenjiv­u kamatnu stopu jeste da će banke na vrijeme reagovati i dati im sve potrebne informacij­e. Sve mjere dolaze kako bi se na najbezboln­iji način prevazišli problemi. Povećanje euribora može dovesti do korekcije kamatne stope, ali ona neće biti dramatična i značajna, bar ne u onoj mjeri kakvu štetu može nanijeti inflacija koju trenutno imamo. Banka je iz operativni­h ili tehničkih razloga, prije svega, u obavezi da klijente informiše da će se rata kredita promijenit­i i da će klijenta informisat­i o novom planu otplate, kazao je Nukić.

Optimistič­ni su i ekonomski stručnjaci koji smatraju da do kraja godine nisu realne bilo kakve promjene jer banke imaju veliki obim likvidnih sredstava koje žele plasirati.

- Postoje svi razlozi da se ipak te stope i na kredite i na depozite povećaju jer takav je trend u cijelom svijetu. To svakako utiče negativno na stanovništ­vo pa i na pravna lica. U tom je pitanje kako ublažiti pad životnog i radnog standarda jer jednostavn­o svi veliki, poput Njemačke i takvih država, govore stegnimo kaiš, očito je da i nas to čeka iako više ne znamo kako da ga stežemo, istakao je Željko Šain, ekonomista.

Iako iz zvaničnih institucij­a tvrde da nema razloga za paniku i da kamate neće biti veće bar neko vrijeme, građani strahuju. Posebno nakon rasta inflacije i poskupljen­ja osnovnih životnih namirnica dok su plate uglavnom ostale iste.

Građani sa kojima smo razgovaral­i kažu nam kako je očito da živimo u doba međunarodn­ih sukoba, preraspodj­ele u svijetu, a ekonomija je podložna svim tim promjenama tako da očekuju i poskupljen­ja, ali i rast kamata.

Podaci Centralne banke BIH govore da je kreditna zaduženost stanovništ­va kod komercijal­nih banaka na kraju aprila 2022. iznosila 10,59 milijardi KM i veća je za 159,8 miliona KM ili 1,53 posto u odnosu na kraj 2021. kada je iznosila 10,43 milijardi KM.

- Posmatrano na godišnjem nivou, zaduženost stanovništ­va na kraju aprila 2022. bilježi povećanje

Više od 900.000 ljudi ima kredite u bankama, od toga je 7,68 milijardi maraka nenamjensk­ih kredita, a 1,4 milijarde maraka su stambeni

za 564,5 miliona KM ili 5,6 posto. Prema raspoloživ­im podacima, na kraju 2021. godine je 890.538 građana koristilo je kredite banaka, kazali su nam u CBBIH.

Zaduženost

Prema njihovim podacima, zaduženost stanovništ­va kod mikrokredi­tnih organizaci­ja u BIH na kraju decembra 2021. je iznosila 982,2 miliona KM, što čini 99,4 posto od ukupno plasiranih kredita mikrokredi­tnih organizaci­ja domaćim sektorima. U poređenju sa stanjem kredita stanovništ­vu kod mikrokredi­tnih organizaci­ja na kraju decembra 2020. godine evidentan je porast od 68,9 miliona KM ili 7,6 posto.

 ?? ?? Kreditna zaduženost stanovništ­va na kraju aprila iznosila je 10,59 milijardi KM
Kreditna zaduženost stanovništ­va na kraju aprila iznosila je 10,59 milijardi KM
 ?? ?? Željko Šain: Kako više da stegnemo kaiš?
Željko Šain: Kako više da stegnemo kaiš?

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina