Oslobodjenje

Vina iz BIH osvojila 23 medalje

Žilavka Selekcija iz Mostarskog vinogorja, podruma Vilinka, dobila je visokih 96 bodova i okitila se zlatnom medaljom

-

Vina iz Bosne i Hercegovin­e pokupila su ukupno 23 medalje na 19. izdanju Decanter World Wine Awards, među 18.244 različite etikete (150 više nego prošle godine koja je do sada bila rekordna), a koje su pristigle iz 54 zemlje svijeta. Tokom dvije sedmice, gotovo 250 međunarodn­ih stručnjaka za vino, uključujuć­i 41 majstora vina i 13 majstora somelijera, dodijelilo je 50 Best ih Show medalja, 165 platinasti­h, 676 zlatnih, 5.900 srebrenih i 8.074 bronzane.

S najvećeg svjetskog ocjenjivan­ja vina u Londonu bh. vina se vraćaju s jednim zlatom, osam srebrenih i 14 bronzanih medalja. Žilavka Selekcija iz Mostarskog vinogorja, podruma

Vilinka, dobila je visokih 96 bodova i okitila se zlatom. Ovoj vinariji pripala je i jedna srebrena medalja za crveno vino X Line Cuvee (Trnjak, Cabernet Sauvignon, Merlot).

Srebrenom su nagrađene i dvije vinarije iz Ljubuškog (Škegro i Begić), dok su dupla srebra pripala vinarijama Rubis iz Međugorja i Jungić iz Banje Luke, srebro je dobilo i vino Vranac iz Podruma manastira Tvrdoš. Tri vinarije iz Ljubuškog odnijele su kući bronzu, kao i po dvije etikete iz Mostarskog vinogorja i Hercegovin­e te po jedna iz Međugorja i Banje Luke.

Prošle godine su naša vina osvojila devet srebrenih i 25 bronzanih medalja.

 ?? ?? Dvosedmičn­o ocjenjivan­je
Dvosedmičn­o ocjenjivan­je

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina