Oslobodjenje

Gradnja tunela na Kobiljoj Glavi

Izgradnjom tunela dobićemo sigurnost, ali i rasterećen­je gužvi u saobraćaju, kazao je ministar Šteta

- Piše: ALEMA PENDEK

Nakon što je potpisan ugovor sa izvođačem jučer su počele pripreme za izgradnju prvog tunela koji gradi Kanton Sarajevo, tunela Kobilja Glava.

Početku pripremnih radova najvećeg cestovnog projekta u Kantonu Sarajevo prisustvov­ao je i ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta, koji je sa načelnikom Općine Vogošća Edinom Smajićem, saradnicim­a, izvođačem razgovarao o aktivnosti­ma koje slijede.

Savremena oprema

- Posebno sam zadovoljan što smo danas svjedoci početka radova na projektu o kojem se zadnjih 40 godina samo pričalo. Pripremni radovi su uvod u izgradnju tunela Kobilja Glava, koji je od velike važnosti i za Kanton i Federaciju BIH. Njegovom izgradnjom dobit ćemo sigurnost, rasterećen­je gužvi u saobraćaju, kao i kvalitetni­ju povezanost sa ostalim kantonima. Ovo je jedan u nizu velikih projekata koje smo pokrenuli, a koji će građanima ostaviti trajne vrijednost­i, rekao je ministar Šteta.

On je ovom prilikom zahvalio Općini Vogošća na izuzetno brzoj reakciji prilikom izdavanja neophodnih dozvola.

Tunel koji će biti izgrađen kao nastavak na dionicu prve transverza­le sastojat će se od dvije cijevi, a u njemu će biti ugrađena najsavreme­nija oprema.

Prema riječima načelnika Općine Vogošća Edina Smajića, u historiji ove općine urađeno je mnogo projekata, ali ovako važnog i velikog projekta nije bilo. Podsjetio je Smajić ovom prilikom i na to da je početak radova na ovom tunelu rezultat dugogodišn­jih napora općinske administra­cije da sve relevantne faktore i sve nadležne institucij­e animira kako bi se ubrzano radilo na projektu prve transverza­le.

- Ponosan sam i zadovoljan što su konačno riješeni imovinskop­ravni odnosi i što smo došli u ovu fazu nakon mnogo godina. Izvođenje ovih radova će uveliko pomoći poboljšano­j frekvencij­i saobraćaja, koja je trenutno neodrživa, stoga zahvaljuje­m svima koji su dali doprinos da dođemo do početka radova, istakao je načelnik Smajić, dodajući da će tunel biti generator daljeg razvoja Vogošće.

Predstavni­k izvođača radova podsjetio je da se radi o zahtjevnom projektu i da će prilikom izgradnje svi objekti koji će se nalaziti iznad tunela biti sačuvani od bilo kakvih oštećenja. Upoznao je okupljene o tome da se u okviru ovih radova planira izgradnja ne samo samog tunela sa dvije cijevi nešto većih dimenzija od standardni­h nego da je integralni dio ove dionice i izgradnja pristupne ceste od izlaza iz tunela pa do uključenja na postojeću magistraln­u cestu kako bi tunel mogao biti stavljen u funkciju odmah nakon što bude izgrađen, bez obaveze da se čeka izgradnja kompletne prve transverza­le.

Projekt se provodi u skladu sa proceduram­a Evropske banke za obnovu i razvoj, a vrijednost projekta je 31.107.281,36 eura

Dvije sekcije

Nakon završetka pripremnih, radovi na projektu izgradnje tunela Kobilja Glava će biti izvođeni u dvije sekcije: Sekcija 1 koja podrazumij­eva izgradnju tunela Kobilja Glava, te Sekcija 2 koja uključuje izgradnju trase i kružnog toka za povezivanj­e Prve transverza­le, tunela Kobilja Glava sa magistraln­im putem M-18 u naselju Hotonj.

Projekt se provodi u skladu sa proceduram­a Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a rok za izgradnju obje sekcije je dvije godine od početka radova.

Vrijednost ugovora je 31.107.281,36 eura bez PDV-A. Izvođač radova je firma Euro-asfalt d. o. o, a nadzor nad projektom vrši JV-IRD - PPG d. o. o.

 ?? ?? Historijsk­i projekt za Općinu i Kanton
Historijsk­i projekt za Općinu i Kanton
 ?? ?? Riječ je o zahtjevnom poslu
Riječ je o zahtjevnom poslu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina